Vrhovni sud SAD-a blokirao Bidenov plan o oprostu studentskih kredita

30.06.2023.

20:19

Autor: Branka Slavica/T.V./HRT

Suci Vrhovnog suda SAD-a

Suci Vrhovnog suda SAD-a

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Glasovima konzervativne većine američki Vrhovni sud blokirao je plan predsjednika Bidena o oprostu studentskih kredita za oko 40 milijuna Amerikanaca. Bidenova administracija odluku o oprostu studentskih kredita donijela je kao dio odgovora na ekonomske posljedice pandemije COVID-19.

Prema tom planu dužnicima je trebao biti oprošten dug do 20 tisuća dolara po osobi. Sud je presudio da predsjednik nema pravni autoritet za oprost gotovo 400 milijardi dolara državi, te da jedino Kongres može autorizirati takvu odluku.

Najviši američki sud također je presudio u korist dizajnerice mrežnih stranica iz Colorada.

 Grafičarka Lorie Smith odbila je pružati usluge dizajna za vjenčanja istospolnim parovima zbog svojih kršćanskih uvjerenja.

- Prvi amandman američkog ustava definira Sjedinjene Države kao bogato i složeno mjesto gdje su svi ljudi slobodni misliti i govoriti kako žele, a ne kako zahtijeva vlada, napisao je sudac Neil Gorsuch u obrazloženju odluke koju je donijela većina u Vrhovnom sudu.

Ispred liberalne manjine, sutkinja Sonia Sotomayor izrazila je neslaganje s tom odlukom.

- Sud je danas, prvi put u svojoj povijesti, jednoj tvrtki dao ustavno pravo da odbije pružiti uslugu članovima manjine. Tužan dan za američko ustavno pravo i za živote LGBT osoba, napisala je Sotomayor.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!