22:14 / 02.04.2021.

Autor: J.L./Hina/AFP

Washington ukinuo Trumpove sankcije Međunarodnom kaznenom sudu

Međunarodni kazneni sud

Međunarodni kazneni sud

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Administracija Joea Bidena ukinula je sankcije sucima i osoblju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koje je odredio bivši predsjednik Donald Trump.

Američki državni tajnik Antony Blinken naveo je u priopćenju da će se Sjedinjene Države nastaviti protiviti namjeri suda da istražuje predmete vezane uz Afganistan ili Izrael, ali je dodao da Washington želi razmatrati te slučajeve "radije u dijalogu sa svim sudionicima procesa povezanog s ICC-om nego nametanjem sankcija".

Predsjednik Joe Biden opozvao je predsjedničku uredbu iz lipnja 2020. kojom je dopušteno kažnjavanje sudaca, čime se prekida prijetnja gospodarskim sankcijama i viznim ograničenjima, objavljeno je.

Ukinute su sankcije koje je prethodna vlada uvela tužiteljici ICC-a Fatou Bensoudi i još jednom dužnosniku, Phakisu Mochochoku, kao i nekoliko viznih ograničenja uvedenih 2019. članovima osoblja suda u Den Haagu.

- Te odluke ocrtavaju našu analizu prema kojoj su te mjere bile neprimjerene i neučinkovite, rekao je državni tajnik.

Trumpova administracija je u rujnu sankcionirala tužiteljicu u sklopu dosad neviđene ofenzive na ICC ne bi li odvratio sud da goni američke vojnike zbog njihove umiješanosti u afganistanski sukob.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!