WFP svjedoči o apokaliptičnim scenama u Turskoj

25.02.2023.

22:18

Autor: HRT/Hina/V.G.

Turska

Turska

Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters

Čelnik Svjetskog programa za hranu (WFP) rekao je u subotu nakon posjeta potresom pogođenom jugu Turske da je ondje naišao na apokaliptične scene.

U snažnim potresima 6. veljače koji su pogodili Tursku i Siriju poginulo je više od 50.000 ljudi, po novim podacima objavljenim u petak.

- Samo se na jedan način može opisati ono što sam danas vidio: apokaliptično, rekao je izvršni direktor WFP-a David Beasley nakon posjeta Antakyji.

- Cijele četvrti sravnjene su sa zemljom, domovi uništeni, škole i trgovine zatvoreni; životi razoreni. Razmjeri razaranja zaista su nepojmljivi", rekao je.

Dodao je da je situacija u Siriji "katastrofa povrh katastrofe", referirajući se na 12 godina građanskog rata.

WFP je priopćio da je Beasley posjetio UN-ovo logističko središte odakle kamioni s pomoći kreću prema sjeverozapadnoj Siriji.

Naglasio je da hitno treba povećati slanje hrane Siriji "svim putovima, bez ikakvih restrikcija" i pozvao "sve strane da olakšaju pristup".

Sjeverozapadna Sirija, koju kontroliraju oporbene skupine, najteže je pogođena potresom.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odobrio je da se uz granični prijelaz Bab al-Havu otvore još dva prijelaza na tri mjeseca radi dostave pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!