12:51 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

WHO: Cjepiva bi mogla biti manje učinkovita protiv omikrona

Omikron - ilustracija

Omikron - ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Illustration/File Photo / REUTERS

Preliminarni dokazi pokazuju da bi cjepiva protiv covida-19 mogla biti manje učinkovita protiv zaraze i prijenosa povezanih s omikron varijantom, koja također nosi veći rizik od ponovne infekcije, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u svom tjednom epidemiološkom izvješću naveo da je potrebno više podataka za bolje razumijevanje koliko omikron može izbjeći imunitet koji je proizašao iz cjepiva ili prethodne infekcije.

- Kao rezultat toga, ukupni rizik povezan s novom zabrinjavajućom varijantom omikron ostaje vrlo visok, kaže se u izvješću, koje prenosi komentare dužnosnika WHO-a s online brifinga u utorak.

Prvi put otkako je dominantna delta varijanta u travnju klasificirana kao zabrinjavajuća, njen postotak u sekvenciranju uzoraka registriranih u globalnoj znanstvenoj bazi podataka GISAID pao je ovog tjedna u usporedbi s drugim varijantama koje izazivaju zabrinutost, navodi se.

Ističe se da to treba tumačiti s oprezom jer zemlje mogu provoditi ciljano sekvenciranje za omikron i manje za sve druge varijante, uključujući deltu.

Delta varijanta je i dalje dominantna, no njena dominacija pada s pojavom omikron varijante.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!