13:33 / 20.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

WHO: Cjepiva učinkovita protiv svih varijanti virusa

Proizvodnja cjepiva/Arhiva

Proizvodnja cjepiva/Arhiva

Foto: China Daily / Reuters

Cjepiva protiv koronavirusa koja su odobrena i dostupna za sada su učinkovita protiv svih varijanti virusa, poručila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući da se i dalje poštuju mjere opreza.

Iako se zdravstvena situacija u Europi poboljšava, međunarodna putovanja treba i dalje izbjegavati jer prijetnja i dalje postoji, kao i nove nepoznanice, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu, osobito kad je riječ o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja je prvi put otkrivena u Indiji, a potom je potvrđena u polovici od 50-ak zemalja u tom području.

- Idemo u dobrom smjeru, ali moramo ostati oprezni. Povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu dovesti do povećanja transmisije u Europi, rekao je regionalni direktor, napominjući da esencijalna putovanja ostaju dopuštena. Osim toga, dodao je - ublažavanje mjera socijalnog distanciranja mora pratiti jačanje napora koji se odnose na testiranje, praćenje kontakata, sekvenciranje varijanti virusa i cijepljenje.

Po podacima WHO-a, u cijeloj regiji koja pokriva dio središnje Azije, broj novozaraženih pao je za 60 posto za mjesec dana, s 1,7 milijuna sredinom travnja na 685.000 prošli tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!