WHO: Kina drži ključ za razumijevanje podrijetla COVID-a

07.04.2023.

08:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Covid-19, ilustracija

Covid-19, ilustracija

Foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak je izvršio pritisak na Kinu da podijeli svoje informacije o podrijetlu COVID-a, rekavši da su sve hipoteze na stolu dok to ne učine, više od tri godine nakon pojave virusa.

- Bez potpunog pristupa informacijama koje Kina ima, ne možete reći ovo ili ono, rekao je glavni ravnatelj WHO-a odgovarajući na pitanje o podrijetlu virusa. Sve hipoteze su na stolu. To je stav WHO-a i zato smo tražili od Kine da bude kooperativna u vezi s ovime, istaknuo je te dodao: "Kad bi to učinili, znali bismo što se dogodilo ili kako je počelo".

Virus je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u prosincu 2019., a mnogi sumnjaju da se proširio na tržnici živih životinja prije nego što je zahvatio cijeli svijet i ubio gotovo 7 milijuna ljudi.

Podatke iz ranih dana pandemije covida kineski su znanstvenici prošli mjesec nakratko unijeli u međunarodnu bazu podataka. Uključivao je genske sekvence pronađene u više od 1000 uzoraka iz okoliša i životinja uzetih u siječnju 2020. na tržnici plodova mora Huanan u Wuhanu, mjestu prve poznate epidemije COVID-a.

Podaci su pokazali da je DNK više životinjskih vrsta - uključujući rakunske pse - bio prisutan u uzorcima iz okoliša koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID, što sugerira da su oni "najvjerojatniji prijenosnici" bolesti, prema timu međunarodnih istraživača.

Međutim, u nerecenziranoj studiji koju je ovaj tjedan objavio časopis Nature, znanstvenici iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti osporili su nalaze međunarodnog tima. Rekli su da uzorci nisu pružili dokaz da su životinje zaista zaražene. Uzeti su i mjesec dana nakon što je na tržnici prvi put virus prenesen s čovjeka na čovjeka, pa čak i ako su bile pozitivne na COVID, životinje su mogle dobiti virus od ljudi.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a, tehnička voditeljica za COVID-19, rekla je da najnovije kineske informacije nude neke "naznake" o podrijetlu, ali ne i odgovore. Rekla je da WHO radi sa znanstvenicima kako bi saznali više o najranijim slučajevima iz 2019., kao što je mjesto gdje se nalaze zaraženi. Dodala je da WHO još uvijek ne zna jesu li u Kini provedena sva potrebna istraživanja.

WHO je također zatražio od Sjedinjenih Država izvorne podatke koji podupiru nedavnu studiju američkog ministarstva energetike koja je sugerirala da je pandemiju COVID-a uzrokovalo curenje iz laboratorija, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!