WHO: Nema dokaza da su majmunske boginje mutirale

23.05.2022.

20:30

Autor: P.F./Hina

Majmunske boginje

Majmunske boginje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija nema dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao, rekao je visoki izvršni dužnosnik UN-ove agencije, istaknuvši da zarazna bolest koja je karakteristična za središnju Afriku nema tendenciju mijenjati se.

Rosamund Lewis, voditeljica tajništva za majmunske boginje koje je dio Programa za hitne slučajeve WHO-a, rekla je na brifingu da su mutacije kod ovog virusa manje, iako će genomsko sekvenciranje slučajeva pomoći u razumijevanju trenutnog izbijanja virusa.

Više od 100 sumnjivih i potvrđenih slučajeva u nedavnom izbijanju virusa u Europi i Sjevernoj Americi nije bilo teško, rekla je Maria van Kerkhove, voditeljica za zaraze i zoonoze i tehnička voditeljica za covid-19 u WHO-u.

- Ovo je situacija koja se može spriječiti, rekla je.

Izbijanje virusa je netipično, prema WHO-u, jer se događa u zemljama gdje virus redovito ne cirkulira. Znanstvenici nastoje shvatiti porijeklo slučajeva i je li se išta po pitanju virusa promijenilo.

Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom kao kod vodenih kozica.

Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama oboljelih.

ECDC: Majmunske boginje mogle bi postati endemske u Europi

Ako se aktualni val majmunskih boginja u Europi prenese s ljudi i proširi među životinjama, ta bi bolest mogla postati endemska, objavio je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Javnozdravstvene službe za ljude i životinje usko su surađivale kako bi zbrinule ljubimce koji su bili izloženi zarazi i spriječili da se bolest prenese na divlje životinje, izvijestio je ECDC.

Također je priopćeno da su slučajevi majmunskih boginja među ljudima trenutno zabilježeni prvenstveno među homoseksualnim muškarcima što ukazuje na mogućnost da se zaraza prenosi putem spolnih odnosa.

Većina do sada zaraženih imala je blage simptome. Vjerojatnost širenja bolesti među širom populacijom je vrlo niska, rekla je šefica ECDC-a Andrea Ammon.

No, vjerojatnost širenja virusa putem bliskih kontakata, kao što su seksualni odnosi među osobama s više partnera, smatra se visokom, dodala je.

ECDC je ukazao na važnost što brže potvrde novih slučajeva bolesti. Zaražene osobe trebaju biti u izolaciji dok kraste uzrokovane bolešću ne otpadnu i trebaju izbjegavati kontakt s osobama oslabljenog imuniteta i sa životinjama.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!