Majmunske boginje stigle i do Austrije, struka kaže - ne šire se lako

23.05.2022.

20:08

Autor: Jelena Perleta/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Majmunske boginje, koje se prenose kapljičnim putem ili intimnim kontaktom, stigle su i do Austrije. Belgija je prva zemlja koja je uvela obveznu karantenu za oboljele, a Velika Britanija preporučuje karantenu i smanjenje kontakata. Dosad je evidentirano 200 slučajeva u 15-ak država.

Prvi austrijski slučaj zaraze majmunskim boginjama potvrđen je u Beču. Riječ je o 35-godišnjaku koji je sinoć automobilom Hitne pomoći prevezen na odjel infektologije. Imao je tipične simptome lagane groznice i lezije na koži lica.

- Možemo reći da je u Austriji potvrđen prvi slučaj. Zapravo, to nije veoma opasno. Iz iskustva Velike Britanije znamo da je vjerojatno riječ o zapadnoafričkom soju, a on nije toliko opasan. Stopa smrtnosti je oko 1 posto, ali obično bilježimo blage oblike bolesti, rekao je Norbert Nowotny, austrijski virolog.

Majmunske boginje, tvrde znanstvenici, ne šire se lako i većina ljudi razvije samo blage simptome. Inkubacija traje čak dva tjedna, no dobra je vijest što se ne očekuje epidemija poput one izazvane koronavirusom. 

- Virus majmunskih boginja prilično dobro poznajemo i obično je u prirodi samoograničavajući, teško se i sporo prenosi. Pitanje je zašto vidimo toliko slučajeva koji dolaze u Europu, ali opet, to nije COVID-19, to nisu velike boginje. To je rijetka, ali nije teška bolest, istaknuo je Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Belgija je prva zemlja koja je uvela obveznu karantenu za oboljele od majmunskih boginja. Svi pozitivni idu u izolaciju na 21 dan. Kontakti zaraženih ne moraju u karantenu, ali moraju biti na oprezu. Velika Britanija preporučuje isto nakon znatnog porasta broja zaraženih, no panike nema.

- Riječ je zapravo o vrlo rijetkoj bolesti i za sada posljedice nisu ozbiljne, no važno je da je pratimo, naglasio je Boris Johnson, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

UN-ova agencija za borbu protiv AIDS-a osuđuje stigmatizaciju oboljelih nakon što je potvrđeno da su većina zaraženih pripadnici LGBT populacije. Poručuju da bolest može - pogoditi bilo koga.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!