15:31 / 10.09.2020.

Autor: T.V../Hina

WHO se žali na nedostatak solidarnosti u pandemiji koja je pokosila 900.000 života

Foto: Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/via REUTERS

Foto: Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija požalila se na "nedostatak solidarnosti" i pozvala velesile da preuzmu "vodstvo" u suzbijanju pandemije covida-19 dok je broj umrlih u svijetu premašio 900.000.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) požalila se u četvrtak na "nedostatak solidarnosti" i pozvala velesile da preuzmu "vodstvo" u suzbijanju pandemije covida-19 dok je broj umrlih u svijetu premašio 900.000.

- Najviše me zabrinjava ... nedostatak solidarnosti, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji. Treba nam solidarnost i svjetsko vodstvo, napose velesila. Samo tako ćemo moći pobijediti taj virus, upozorio je.

I direktor za hitne zdravstvene krize WHO-a Michael Ryan upozorio je da se još ne nazire kraj pandemije.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program "ACT Accelerator" WHO-a kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19.

- Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres, a to je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator.

Novčana potpora je dosad zaostajala za ciljevima, a države i vlade uključujući Europsku uniju, Veliku Britaniju, Japan i Sjedinjene Države sklapaju bilateralne dogovore za cjepiva, što je ponukalo Guterresa i glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhana Ghebreyesusa da pozovu države na veći doprinos.

U srijedu navečer broj umrlih od covida-19 u svijetu premašio je 900.000, pokazuje izračun koji je AFP objavio u srijedu u 23.30 sati po srednjoeuropskom vremenu na temelju službenih podataka.

U petak 11. rujna točno je šest mjeseci otkad je WHO proglasio pandemiju covida-19, nakon čega se uvodila karantena i stalo svjetsko gospodarstvo.

U vrijeme pandemije počela je utrka za cjepivom, napose u dvjema najteže stradalim zemljama, Sjedinjenim Državama i Brazilu.

WHO je u svom najnovijem izvješću objavljenom u srijedu iznio podatak o 35 "kandidata za cjepivo" koji se klinički ispituju na ljudima diljem svijeta. Devet ih je u završnoj fazi ili pred njom. To je "treća faza"  u kojoj se djelotvornost mjeri na tisućama dragovoljaca. WHO ipak ne očekuje masovno cijepljenje prije sredine 2021.

SAD je najgore prošao i po broju umrlih i po broju zaraženih, sa 191.168 umrlih, nakon čega dolazi Brazil sa 128.539 umrlih, Indija sa 75.062, Meksiko sa 69.095 te Ujedinjeno Kraljevstvo s 41.608.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!