WHO surađuje s Kinom na smanjenju rizika od širenja COVID-a

11.01.2023.

18:16

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: REUTERS / Staff

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da surađuje s Kinom na smanjenju rizika od ponovnog porasta broja slučajeva COVID-a u vrijeme kada mnogi putuju na proslavu lunarne Nove godine, no kineski odgovor i dalje je upitan zbog nedovoljnih podataka.

COVID-19 u Kini se i dalje nezaustavljivo širi, osobito nakon što je ondje u prosincu ukinuta dotadašnja politika nulte zaraze COVID-om. No WHO kaže da još nema dovoljno informacija iz Kine koje bi omogućile da se napravi potpuna procjena opasnosti od porasta broja novih slučajeva. Još je jedan problem u suradnji s Kinom - kako ublažiti rizik koji nose putovanja uoči kineske Nove godine, državnoga praznika, koji službeno traje od 21. siječnja, stoji u objavi WHO-a. Taj je blagdan i prije pandemije bio poznat kao najveća svjetska godišnja migracija ljudi.


- Surađujemo s kineskim kolegama, rekao je Abdi Rahman Mahamud, direktor WHO-ova odjela za koordinaciju uzbunjivanja i djelovanja. Dodao je da zemlja ima brojne strategije za putovanja ljudi iz visokorizičnih u niskorizična područja, kao i za testiranja i stanje u klinikama. 


- Da bismo sve bolje razumjeli, potrebni su nam ti podaci, dodao je.


WHO je objavio da kineske vlasti još prijavljuju manji broj smrtnih slučajeva od COVID-a, iako sada pružaju više informacija o samoj epidemiji.


- Postoje neke vrlo važne praznine u informacijama na čijem popunjavanju radimo s Kinezima, rekla je tehnička voditeljica za COVID-19 Maria Van Kerkhove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!