20:12 / 30.03.2022.

Autor: P.F./Hina

WHO: Tri moguća scenarija razvoja pandemije COVID-a

Oboljeli od koronavirusa

Oboljeli od koronavirusa

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ažurirani plan za COVID-19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njezin čelnik vjeruje da je najvjerojatniji onaj da će se ozbiljnost te bolesti s vremenom smanjivati.

- Na temelju onoga što sada znamo, najvjerojatniji scenarij je da će se virus koji uzrokuje COVID-19 nastaviti razvijati, ali će se ozbiljnost bolesti koju uzrokuje s vremenom smanjiti zbog porasta imuniteta dobivenog cijepljenjem i prebolijevanjem, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateške prilagodbe koje bi svaka zemlja trebala napraviti u smislu širenja koronavirusa, smanjivanja utjecaja COVID-a i završetka globalnog izvanrednog stanja.

Ipak, čelnik WHO-a upozorio je da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrti mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo zahtijevati periodične 'boostere' za osjetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, rekao je da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa 'boosteri' i nova cjepiva neće biti potrebni, ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranijeg cijepljenja ili infekcije neće biti dovoljna.

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora WHO-a i njegov čelnik vjeruje da će biti i posljednji.

Prvi plan objavljen je u veljači 2020. na samom početku pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!