Xi poziva na jedinstvo dok Kina ulazi u "novu fazu" politike prema COVID-u

31.12.2022.

13:42

Autor: M.M./Hina/HRT

Kineski predsjednik Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping

Foto: Tingshu Wang / Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping u svojem prvom javnom obraćanju u vezi sa širenjem koronavirusa pozvao je u subotu na jedinstvo dok zemlja ulazi u "novu fazu" politike prema pandemiji COVID-a. Naime, kineska vlada prije tri tjedna promijenila je pristup i ublažila strogu politiku zaključavanja i masovnog testiranja.

U televizijskom obraćanju naciji u povodu Nove godine, Xi je rekao da je Kina prevladala nezapamćene poteškoće i izazove u bitki protiv COVID-a i da su njezine politike bile "optimizirane" kada su situacija i vrijeme to nalagali.

- Od izbijanja pandemije... većina stručnjaka i narodne mase, posebno medicinsko osoblje, radnici nosili su se s poteškoćama i hrabro ustrajali, rekao je.

- Prevencija i kontrola epidemije sada ulazi u novu fazu, ovo je i dalje vrijeme borbe, svi su ustrajni i naporno rade. Zora je pred nama. Radimo više, ustrajnost znači pobjedu i jedinstvo znači pobjedu.

Peking je ovaj mjesec već ukinuo svoju politiku nultog COVID-a koja se temeljila na masovnom testiranju, centraliziranim karantenama i zaključavanjima, što se provodilo gotovo tri godine.

Promjena politike rezultirala je valom zaraze diljem zemlje, daljnjim padom gospodarske aktivnosti i zabrinutošću međunarodne zajednice.

Kina se time uskladila sa svijetom koji je uglavnom odlučio otvoriti se i živjeti s virusom.

Odluka je donesena nakon nezapamćenih javnih prosvjeda zbog stroge politike koju je zagovarao Xi, najsnažnijeg otpora javnosti u njegovu desetogodišnjem mandatu koji se poklopio s lošim rastom kineskog gospodarstva vrijednog 17 bilijuna američkih dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!