Kina i Brazil produbili odnose u okolišu i tehnologiji, slažu se oko Ukrajine

14.04.2023.

Zadnja izmjena 20:31

Autor: P.F./Hina/HRT

Luiz Inacio Lula da Silva i Xi Jinping

Luiz Inacio Lula da Silva i Xi Jinping

Foto: Ken Ishii / Reuters

Brazil je produbio diplomatske veze s Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, državnim posjetom tijekom kojeg su dvije zemlje dogovorile poticanje ulaganja i suradnju u tehnologiji i održivom razvoju te pozvale na mirovne pregovore o Ukrajini.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i nekoliko njegovih ministara potpisali su sporazume s predsjednikom Xi Jinpingom i drugim kineskim dužnosnicima u Pekingu.

Xi i Kina su diplomatske odnose s Brazilom postavili kao prioritet i dvije zemlje bi trebale produbiti praktičnu suradnju u sektorima poput poljoprivrede, energetike i infrastrukture, izvijestila je državna televizija CCTV.

- Imamo izuzetan odnos s Kinom, odnos koji je svakim danom sve intenzivniji i snažniji, rekao je Lula uoči sastanka s Xijem.

Dva čelnika su se dogovorila da su dijalog i pregovori jedini mogući način da se riješi rat u Ukrajini, prema zajedničkom priopćenju. Pozvali su druge zemlje da odigraju konstruktivnu ulogu u promicanju političkog dijaloga između Ukrajine i Rusije.

U novom fokusu bilateralnih odnosa, dvije zemlje su odlučile ojačati suradnju u zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena i za to će osnovati zajedničko povjerenstvo.

Kina i Brazil su se dogovorili o osnivanju radne skupine koja će se baviti poluvodičima, čime će Brazil ojačati veze s Pekingom u područjima osjetljive tehnologije.Brazil je zainteresiran za kineska ulaganja na tome polju, unatoč pritisku američke vlade koja obeshrabruje korištenje pete generacije mobilne opreme tehnološkog diva Huaweija.

Luiz Inacio Lula da Silva i Xi Jinping

Luiz Inacio Lula da Silva i Xi Jinping

Foto: Ken Ishii / Reuters

U četvrtak je Lula posjetio istraživački centar u Šangaju i probao naočale koje su ga prenijele u virtualnu stvarnost.

Lula je javno komentirao u Pekingu da njegov posjet Huaweiju pokazuje kako Brazil nema predrasude u odnosima s Kinezima.

- Nitko neće Brazilu zabraniti jačanje odnosa s Kinom, istaknuo je.

Kina je pretekla SAD kao glavni brazilski trgovinski partner 2009. i glavno je brazilsko tržište za soju, željeznu rudaču i naftu. Od svih latinoameričkih zemalja najviše kineskih ulaganja je u Brazilu.

Dvije su zemlje u petak dogovorile da će poticati svoje tvrtke da ulažu u infrastrukturu, energetsku tranziciju, logistiku, rudarenje, poljoprivredu i industriju visoke tehnologije druge zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!