Xi traži od talibana da iskorijene terorizam, obećava dodatnu pomoć

17.09.2021.

14:17

Autor: V.K./HRT/Hina

Xi Jinping, predsjednik Kine

Xi Jinping, predsjednik Kine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od "relevantnih aktera" u Afganistanu da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji, objavila je u petak državna novinska agencija Xinhua.

Kina i Afganistan, u kojemu su talibani ovoga mjeseca imenovali novu vladu, graniče.

Radikalna islamistička skupina preuzela je vlast u zemlji u kolovozu dok se koalicija zapadnih zemalja pod vodstvom SAD-a povukla nakon 20 godina.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji te inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je Xi na sastanku lidera Šangajske organizacije za suradnju, objavila je Xinhua.

- Određene zemlje trebale bi preuzeti odgovornost za budući razvoj Afganistana jer su pokretači trenutne situacije, dodao je Xi, očito se referirajući na Sjedinjene Države i saveznike.

Stručnjaci kažu da je afganistanska ekonomija u teškom stanju i da zemlji prijeti humanitarna kriza.

Zapadne zemlje nisu voljne pružati financijsku pomoć Afganistanu sve dok se talibani ne obvežu poštivati ljudska prava, a pogotovo prava žena.

Kina, koja je obećala pomoć Afganistanu i cjepiva protiv covida-19, kaže da su SAD i saveznici obvezni pružiti ekonomsku i humanitarnu pomoć Afganistanu.

Kina također strahuje od militanata u svojoj najzapadnijoj pokrajini Xinjiang, od kojih neki imaju svoju bazu u Afganistanu i dugogodišnji su saveznici talibana.

Članovi Šangajske organizacije za suradnju su Kina, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a Afganistan je promatrač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!