Za postizanje nuklearnog pakta Iran traži zatvaranje istrage IAEA-e

05.09.2022.

10:24

Autor: HRT/Hina

Pregovori s Iranom

Pregovori s Iranom

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Iran traži okončanje istrage UN-ove nuklearne agencije o njegovim nuklearnim aktivnostima, uz ostala jamstva, kako bi se oživio nuklearni sporazum iz 2015.. Okončanje istrage dio je jamstava kojima težimo za održiv i trajni nuklearni sporazum, rekao je Nasser Kanaani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, na konferenciji za medije.

Iran je prošli tjedan poslao svoj najnoviji odgovor na nacrt EU-a o oživljavanju nuklearnog pakta. Prema nacrtu bi Iran morao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu da mu SAD, EU i UN ukinu ekonomske sankcije. Iranski zahtjev, koji Washington odbacuje, ugrožava izglede za spašavanje sporazuma.

Nakon mjeseci neizravnih pregovora između Teherana i Washingtona, činilo se da će se u ožujku postići dogovor o nuklearnom sporazumu. No pregovori su obustavljeni iz nekoliko razloga, uključujući inzistiranje Teherana da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zaključi istrage o tragovima uranija koji su pronađeni na tri neprijavljene lokacije prije ponovnog oživljavanja nuklearnog pakta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!