21:45 / 01.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Zastupnički dom SAD-a podržao legalizaciju marihuane

Marihuana, ilustracija

Marihuana, ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u petak prijedlog zakona kojim se ukida savezna zabrana marihuane koja je stvorila pravne glavobolje korisnicima i tvrtkama u saveznim državama koje su je legalizirale, ali je malo vjerojatno da će ta mjera proći i u Senatu. Prošao je s 220 glasova za i 204 protiv, a podržalo ga je nekoliko republikanaca.

Zakon o ponovnom ulaganju i uklanjanju mogućnosti marihuane (MORE), kojega je promovirao njujorški demokratski zastupnik Jerrold Nadler, uklanja marihuanu s popisa kontroliranih supstanci i ukida kazne za pojedince koji je uzgajaju, distribuiraju ili posjeduju.

No zakon MORE morat će dobiti 60 glasova u podijeljenom Senatu prije nego što dođe za stol predsjednika Joea Bidena da ga potpiše, a to se smatra malo vjerojatnim s obzirom na izostanak republikanske potpore toj mjeri.

Zakonom bi se "okončala desetljeća neuspjele i nepravedne politike u vezi marihuane", rekao je demokratski zastupnik Ed Perlmutter u Zastupničkom domu prije glasanja. Dodao je da prijedlog zakona ne prisiljava nijednu saveznu državu da legalizira marihuanu.

Pravna zbrka oko legalizacije

Korisnici marihuane i tvrtke koje je prodaju suočavaju se s kompliciranom pravnom zbrkom u SAD-u gdje ju je 37 država legaliziralo u nekom obliku - u rekreativne ili medicinske svrhe, dok je 13 još uvijek u potpunosti zabranjuje.

S obzirom da savezni zakon klasificira kanabis kao ilegalnu drogu bez medicinske uporabe, istraživači su vrlo ograničeni u načinu na koji mogu proučavati drogu i njezine učinke, što otežava donošenje politika. Poduzeća s kanabisom uglavnom su blokirana u američkom bankarskom sustavu zbog savezne zabrane.

Legalizaciju marihuane podržava većina Amerikanaca: anketa koju je proveo Pew Research Center 2021. godine pokazala je da se 91 posto njih slaže da bi se trebala dopustiti medicinska ili rekreativna uporaba marihuane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!