07:37 / 11.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Zbog pandemije ugrožene generacije djece

Dječje igralište

Dječje igralište

Foto: Ilustracija / Pixabay

Gotovo svi pokazatelji koji mjere razvoj djece i adolescenata su nazadovali tijekom pandemije koronavirusa, što bi moglo imati trajne posljedice za cijelu generaciju, upozorava Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

- Povećao se broj izgladnjele, izolirane, zlostavljane, tjeskobne djece, koja žive u siromaštvu ili prisiljeni na brak, rekla je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a.

- Istodobno, smanjio im se pristup obrazovanju, mogućnostima socijalizacije i osnovnim uslugama kao što su zdravlje, prehrana i zaštita. Sve ukazuje na to da će djeca trpjeti posljedice pandemije u godinama koje dolaze, dodala je.

Pozvala je na stavljanje djece "u središte napora za oporavak", "dajući prednost" ponovnom otvaranju škola i pružajući socijalnu zaštitu obiteljima - uključujući i novčane transfere - kako bi se izbjegla "izgubljena generacija".

UNICEF navodi i niz alarmantnih podataka.

Iako je pandemija najviše pogodila starije osobe, djeca i adolescenti mlađi od 20 godina predstavljaju 13% od 71 milijun slučajeva koronavirusa identificiranih u 107 zemalja koji pružaju podatke prema dobi.

U zemljama u razvoju projekcije pokazuju porast siromaštva djece za 15%.

Šest do sedam milijuna djece više moglo bi patiti od pothranjenosti, što je porast od 14%, a što bi moglo rezultirati s više od 10.000 dodatnih smrtnih slučajeva mjesečno, uglavnom u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Za 168 milijuna školaraca širom svijeta škole su zatvorene gotovo godinu dana. Barem trećina onih čije su škole zatvorene nema pristup internetskom obrazovanju.

Najmanje jedno od sedmero djece i adolescenata bilo je podvrgnuto mjerama zatvaranja veći dio prošle godine, naglašavajući tjeskobu, depresiju i izolaciju.

Koronavirus je također doveo do obustave kampanja cijepljenja protiv drugih bolesti - počevši od ospica - u 26 zemalja, što je dodatno povećalo prijetnje zdravlju neimuniziranih ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!