Zbog toplinskog vala u Meksiku umrlo najmanje 100 ljudi

30.06.2023.

09:16

Autor: HRT/Hina/B.V.

Vrućine u Meksiku

Vrućine u Meksiku

Foto: Jose Luis Gonzalez / REUTERS

Najmanje 100 ljudi umrlo je u posljednja dva tjedna u Meksiku zbog vrućine jer su temperature bile blizu 50 stupnjeva Celzijevih u nekim dijelovima zemlje, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Trotjedni toplinski val ovog mjeseca opteretio je energetsku mrežu s rekordnom potražnjom, prisilio vlasti da obustave nastavu u nekim područjima i ostavio mnoge Meksikance da se preznojavaju na vrućini.

Više od dvije trećine smrtnih slučajeva dogodilo se u tjednu od 18. do 24. lipnja, a ostatak prethodni tjedan, navodi ministarstvo u izvješću o ekstremnim temperaturama. U istom razdoblju prošle godine zabilježen je samo jedan smrtni slučaj uzrokovan vrućinama.

Gotovo svi smrtni slučajevi pripisani su toplinskom udaru, a nekoliko dehidraciji. Oko 64 posto smrtnih slučajeva dogodilo se u sjevernoj državi Nuevo Leon koja graniči s Teksasom. Većina ostalih bila je u susjednom Tamaulipasu i Veracruzu na obali Meksičkog zaljeva.

Posljednjih dana temperature su pale jer je kišna sezona donijela prijeko potrebne oborine.

Međutim, u nekim sjevernim gradovima još uvijek vladaju visoke temperature. U državi Sonori, grad Aconchi u srijedu je zabilježio najviše temperature od 49 stupnjeva Celzijevih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!