15:00 / 21.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

G20: Proizvođači obećali 3,5 milijardi doza cjepiva za siromašne

Čelnica Europske komisije i talijanski predsjednik na otvaranju samita G20

Čelnica Europske komisije i talijanski predsjednik na otvaranju samita G20

Foto: Yara Nardi / REUTERS

Veliki proizvođači cjepiva protiv covida-19, Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, obećali su u petak na samitu skupine G20 da će ove i iduće godine po proizvodnoj ili sniženoj cijeni isporučiti 3,5 milijardi doza cjepiva najsiromašnijim zemljama.

Ove godine trebalo bi biti isporučeno gotovo 1,3 milijardi doza, a ostatak 2022. Pfizer će isporučiti dvije milijarde doza, Moderna "do" 995 milijuna, a Johnson & Johnson "do 500 milijuna". One će biti dostupne po proizvodnoj cijeni za zemlje s niskim prihodima te po sniženoj cijeni za zemlje sa srednjim prihodima, kazali su predstavnici tih tvrtki na virtualnom samitu o zdravlju koji su organizirali talijansko predsjedništvo G20 i Europska komisija.


Europska unija je na otvaranju samita objavila da će ona osigurati 100 milijuna doza.


- Svi, posvuda" moraju imati pristup cjepivima, naglasila je Ursula von der Leyen.


- Tim Europe namjerava dati najmanje 100 milijuna doza zemljama s niskim i srednjim prihodima do kraja 2021., kazala je.


Italija se obvezala izdvojiti još 300 milijuna eura za pomoć najranjivijim zemljama u cijepljenju, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao da će Francuska dati Covaxu "najmanje 30 milijuna doza" cjepiva do kraja 2021. 


Osiguranje cjepiva za najranjivije zemlje, međunarodna solidarnost i prevencija budućih pandemija glavne su teme tog samita, na kojem sudjeluju Europska komisija, afričke i azijske zemlje te 12 međunarodnih organizacija i privatnih zaklada.


Transfer tehnologije, ustupanje licenci


Završna deklaracija skupa trebala bi sadržavati obećanje najbogatijih zemalja da će podupirati proizvodnju cjepiva u Africi zahvaljujući transferu tehnologije. 


- Dok se pripremamo za buduću pandemiju, naš prioritet mora biti da prevladamo aktualnu pandemiju zajedno. Moramo cijepiti svijet i to brzo, poručio je talijanski premijer Mario Draghi.


Tekst deklaracije ne bi trebao podržati kontroverznu ideju privremene suspenzije prava na intelektualno vlasništvo na cjepiva, nego pozvati na "dobrovoljno ustupanje licenci" i ukidanje zapreka za izvoz. Suspenziju patenata zagovara Washington, no države članice EU-a prema tome su sumnjičave, upozoravajući na duljinu i složenost tog procesa. EU poziva umjesto toga SAD, velikog proizvođača cjepiva koji međutim nije izvezao praktički nijednu dozu, da ukine restrikcije za izvoz cjepiva.


Kineski predsjednik Xi Jinping također se obratio sudionicima samita obećavši pomoć od tri milijarde dolara u iduće tri godine za potporu borbi protiv pandemije i gospodarski oporavak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!