07:31 / 21.05.2021.

Autor: Hina

Velika Britanija i WHO razvijat će "pandemijski radar"

Premijer Boris Johnson u centru za cijepljenje

Premijer Boris Johnson u centru za cijepljenje

Foto: Jeremy Selwyn / REUTERS

Velika Britanija surađivat će sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) na razvoju "pandemijskog radara", sustavu koji bi pomogao u brzom prepoznavanju novih sojeva koronavirusa i globalnom praćenju nastajajućih bolesti, čime bi se osiguralo da svijet "više nikada ne bude uhvaćen nepsreman". 

Britanski premijer Boris Johnson najavio je plan za pokretanje novog "globalnog pandemijskog radara" uoči sastanka država članica G7 na temu globalnog zdravlja, koji počinje danas u Rimu.


Iz Johnsonova ureda su poručili da će taj projekt uključivati mrežu nadzornih središta koja bi mogla nadzirati moguće izbijanje epidemije i dijeliti podatke o sojevima virusa i otopornosti na cjepivo.


Johnson koristi britansko predsjedavanje skupinom G7 kako bi naglasio potrebu za spremnost na buduće pandemije. Ustanovio je radnu skupinu stručnjaka koji će istraživati kako bi se moglo ubrzati razvoj cjepiva protiv budućih bolesti.


- Hvatanje u koštac s Covidom na globalnoj razini i osiguravanje bolje pripremljenosti za buduće prijetnje našem zdravlju apsolutni je prioritet za britanskog predsjedanja G7. Moramo izgraditi sustav nadzora bolesti kakav odgovara 21. stoljeću, koji će omogućiti dijeljenje podataka u realnom vremenu, brzo genomsko sekvencioniranje te odgovor,  izjavio je Johnson.

Velika Britanija će 3. i 4. lipnja biti domaćin sastanka ministara zdravstva zemalja skupine G7, a u tjednu poslije toga na jugozapadu Engleske sastat će se i najviši državni dužnosnici.


Velika Britanija ima velike mogućnosti u sekvencioniranju virusa koje su vrlo aktualne s obzirom na to da novi sojevi koronavirusa povećavaju rizik od novih valova širenja zaraze.


Na sastanku koji će biti održan u petak, vođe najbogatijih zemalja svijeta usvojit će deklaraciju kojom se preporučuju dobrovoljne akcije za jačanje proizvodnje cjepiva protiv COVID-19, čiji konačni tekst ukazuje na povlačenje pristiska SAD-a i drugih država za odricanje prava na patent.


Farmaceutske kompanije objavit će da će dostavom velikih količina jeftinijeg cjepiva siromašnim državama u ovoj godini pokušati utjecati na globalnu neravnotežu, izjavio je službenik Europske unije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!