Zelenski: Europa treba zabraniti ruskim brodovima pristup svojim lukama

30.03.2022.

14:53

Autor: T.V./HRT/Reuters

Zelenski se obratio norveškom parlamentu

Zelenski se obratio norveškom parlamentu

Foto: Heiko Junge / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se norveškom parlamentu. Rekao je kako bi Europa trebala zabraniti ruskim brodovima pristup svojim lukama.

- Europska unija, a nadam se i Norveška, trebale bi uvesti zabranu ruskim brodovima da koriste europske luke dok Rusi blokiraju naše luke, rekao je Zelenski koji se norveškom parlamentu obratio putem video veze iz Ukrajine.

Dodao je da su Ukrajina i Norveška, koja je drugi po veličini europski dobavljač plina nakon Rusije, započele razgovore o opskrbi 5 milijardi kubnih metara plina za sljedeću zimu.

- Vi možete dati odlučujući doprinos energetskoj sigurnosti Europe pružanjem potrebnih resursa zemljama Europske unije i Ukrajini, poručio je ukrajinski predsjednik. Već smo započeli dijalog o opskrbi oko 5 milijardi kubnih metara plina za sljedeću sezonu grijanja. Nadam se da će ovo biti osnova naše dugogodišnje suradnje na ovom području, dodao je Zelenski.

Norveška je prošle godine izvezla 113,2 milijardi kubnih metara plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!