Zelenski na obljetnicu završetka Drugog svetskog rata: Zlo se vratilo

08.05.2022.

11:12

Autor: Hina/HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, održavši u nedjelju emotivni govor za Dan pobjede kada Europa obilježava službenu predaju Njemačke saveznicima u Drugom svjetskom ratu, poručio je da se zlo vratilo u Ukrajinu.

Život za koji su se vojnici borili u tom ratu završio je 24. veljače kada su ruske snage izvršile invaziju, rekao je u video poruci.


- Zlo se vratilo. Opet!, rekao je Zelenskij. 


- U drugom obliku, pod drugim sloganima, ali u istu svrhu.


No, rekao je da će Ukrajina i njezine saveznice pobijediti.


- Nijedno zlo ne može pobjeći od odgovornosti, ne može se sakriti u bunker, dodao je.

Nacistički vođa Adolf Hitler proveo je posljednje dane svog života u bunkeru u Berlinu gdje je počinio samoubojstvo u posljednjim danima rata.


Moskva svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače naziva "posebnom vojnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od onoga što naziva "nacistima" i antiruskim nacionalistima koje potpiruje Zapad.


Ukrajina i Zapad uzvraćaju da je Rusija pokrenula ničim izazvanu vojnu agresiju.


U invaziji na Ukrajinu ubijeno je tisuće ljudi i raseljeno gotovo 10 milijuna ljudi.


U Rusiji je Dan pobjede 9. svibnja jedan od najvažnijih nacionalnih događaja u zemlji sjećanje na ogromne žrtve koje je podnio Sovjetski Savez u borbi protiv nacističke Njemačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!