Zelenski: Nakon Buče može biti i više civilnih žrtava u drugim oslobođenim gradovima

05.04.2022.

07:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: /Marko Djurica / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u nedjelju da bi broj civilnih žrtava mogao biti i mnogo veći od onog u Buči, i to u Borodjanki i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima, prenosi CNN.

- Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina, navodi se Zelenski.

Dodaje da će okupatori "sigurno snositi odgovornost za to", a naglasio je važnost toga da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima.

- Pružamo maksimalan pristup novinarima u Buču i druge oslobođene gradove Ukrajine. Za stotine novinara iz cijelog svijeta. A mi smo zainteresirani da tamo bude na tisuće novinara. Što više! Da svijet vidi što je Rusija učinila, naglasio je Zelenski.

Upozorio je da će Rusija pokušati prikriti tragove nasilja počinjenog u Buči i drugim gradovima.

- Pokušavaju iskriviti činjenice. Ali, kao i tada, neće uspjeti. Neće moći prevariti cijeli svijet, dodaje Zelenski.

Ponovio je svoju zamolbu da se Ukrajini pošalje više oružja.

- Još jednom naglašavam: Ukrajina mora dobiti sve potrebno oružje da što prije otjera okupatore s naše zemlje. Da smo već dobili ono što nam je potrebno - zrakoplove, tenkove, topništvo, proturaketno i protubrodsko oružje, mogli smo spasiti na tisuće ljudi, zaključio je Zelenski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!