Zelenski pozvao Putina na sastanak, najavio dolazak Blinkena

24.04.2022.

01:35

Autor: HRT/Hina

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je pozvao ruskog kolegu na sastanak "kako bi se prekinuo rat" i najavio dolazak američkog državnog tajnika u nedjelju i želju da Sjedinjene Američke Države budu jamac ukrajinske sigurnosti.

- Mislim da onaj tko je počeo može i završiti rat, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare koju je održao u stanici podzemne željeznice u središtu Kijeva, opetujući da se "ne boji sastati se" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako to bude pomoglo u postizanju mira između Rusije i Ukrajine.

- Od početka sam pozivao na pregovore s ruskim predsjednikom. Ne da se želim s njim sastati, već je to nužno radi rješavanja sukoba diplomatskim putem, rekao je.

Ukrajinski predsjednik je ujedno upozorio da će Kijev odustati od pregovora s Moskvom ako ruska vojska pobije ukrajinske vojnike koji još pružaju otpor iz metalurškog kompleksa Azovstalja u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

- Ako pobiju naše ljude u Mariupolju i ako se u Hersonu organiziraju takozvani referendumi, Ukrajina će se povući iz svih pregovaračkih procesa, istaknuo je. Rekao je i da je "spreman" na "razmjenu naših vojnika koji brane Mariupolj" u "bilo kojem obliku" kako bi se izvukli "ti ljudi koji su u užasnoj situaciji, opkoljeni". Dodao je da je "zadnji put" razgovarao s vojnicima ukopanim u podrumima goleme tvornice Azovstalja "prije sat vremena".

- Danas je jedan od najtežih dana od početka ruske opsade Mariupolja početkom ožujka, rekao je.

Blinken u nedjelju u Kijevu

Američki državni tajnik Antony Blinken dolazi u nedjelju u Kijev, najavio je Zelenski, točno dva mjeseca od početka ruske invazije.

- Sutra nam dolaze američki dužnosnici: sastat ću se s ministrom obrane (Lloydom Austinom) i s Antonyem Blinkenom, rekao je Zelenski. Bit će to prvi službeni posjet nekog člana američke vlade Ukrajini nakon 24. veljače.

- Prošli tjedan bilo je znakova, poruka, etapa, rokova - govorim o amerikom oružju - sve se poboljšalo, rekao je i izrazio "zahvalnost" američkoj administraciji iako bi volio "više teškog i razornijeg oružja" kako bi se Ukrjaina suprotstavila ruskoj vojsci.

SAD jamči sigurnost Ukrajine

Ukrajina želi da Sjedinjene Države budu jedan od jamaca sigurnosti i zaštite Ukrajine od budući prijetnji, rekao je Zelenski. Od posjeta američkih dužnosnika očekuje konkretne rezultate, uključivo sporazum o isporuci više oružja.

Ukrajinski predsjednik također želi da Sjedinjene Države razgovaraju s Njemačkom i utječu na nju kako bi isporučila Ukrajini oružje, prenosi agencija Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!