Zelenski: Rusija je umjetno dizala cijene plina i prije rata

29.08.2022.

16:43

Autor: T.V./HRT/Hina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: Carina Johansen / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je rekao da je ruski interes širiti laž da su cijene energenata narasle zbog rata u Ukrajini jer će time stvoriti zamor zapada oko podrške njegovoj zemlji.

Ukrajinski predsjednik je u videoobraćanju Bledskom strateškom forumu kazao kako tvrdnja o visokim cijenama energenata zbog rata nije istina, jer su njihove cijene bile umjetno visoke i prije ruske agresije. Zelenski tvrdi kako su Rusi umjetno i namjerno podizali cijenu energenata, ranije skriveno, a danas i otvoreno.

Govoreći o zamoru svijeta ratom u Ukrajini i njegovim posljedicama, Zelenski je rekao da je to velik rizik, no da bi bilo kakvi ustupci Moskvi doveli do nove agresije, što se već dogodilo nakon aneksije Krima te okupacije dijela Donbasa.

- Ne možete se umoriti u borbi za svoj život, nadam se da vi to nećete morati raditi na svom teritoriju. Ukrajina sada igra tu ulogu, poručio je.

Zelenskij je govorio na početku panela lidera na Bledskom strateškom forumu na kojem su sudjelovali slovenski premijer Robert Golob, hrvatski premijer Andrej Plenković, albanski premijer Edi Rama, islandski predsjednik Gudni Johannesson te, videolinkom, moldavska predsjednica Maia Sandu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!