Zelenski: Sankcije su doista stroge, ali neće zaustaviti ovo zlo

07.04.2022.

08:03

Autor: Željko Raić/HTV/IMS

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Press služba ukrajinskog predsjednika / Reuters

Tragični događaji iz Buče kao da su prekretnica u ovom ratu, svijet se ujedinio, ne želi više nikada vidjeti takve zločine, spremni su na nove sankcije koje bi iz temelja utjecale na rusko gospodarstvo i koje bi svojom primjenom mogle značajno promijeniti tijek rata u Ukrajini. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

video thumb

- Svi mi koji smo vidjeli te stravične slike iz Buče, gradića nadomak Kijeva, kada smo vidjeli ta tijela, najčešće vezanih ruku, kako leže na cestama nakon što ih je hladnokrvno s leđa pobila ruska vojska, uvidjeli smo i uvjerili se u brutalnost ovog rata. I možemo samo zaključiti ovo što se je dogodilo nema drugog imena - osim ratnog zločina, izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.


Iz Kijeva odmah stiže odgovor na još strože sankcije Moskvi i na osude ruskog počinjena ratnih zločina.


- Danas su najavljene nove sankcije Rusiji, i doista su stroge i imat će utjecaja, ali moja poruka je kratka i jasna - sankcije nisu dovoljne. Neće zaustaviti ovo zlo koje se je dokazalo na djelu u gradu Buči, ali i drugim gradovima u kojima se otkrivaju nova stratišta, poručio je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.


Buča je zatvoreni grad, prepun je policije i forenzičara. Pokušavaju rekonstruirati ruske zločine, složiti dokumentaciju i sve to iskoristiti kako bi dokazali ratne zločine.


 - Do sada smo prikupili oko 300 tijela. No to nije konačan broj, naši djelatnici i dalje pronalaze brojna tijela po vrtovima i kućama, kaže ravnatelj groblja Serhij Matjuk.


- Većina osoba koje smo pronašli ubijene su na isti način, iz neposredne blizine, hitcem u stražnji dio glave - dodaje Valadislav Minčenko, djelatnik groblja.


U međuvremenu nastavljaju se ruske vojne operacije u Ukrajini. Koncentracija borbi na istoku je i jugoistoku zemlje. Rusi pokušavaju ostvariti jedan od zacrtanih ciljeva - spajanje regije Donbas s gradom Odesom.


U susjednom gradu Severodonjecku ista priča. Istina, grad je gotovo uništen od ruskih granata i raketa, ali moral lokalnog stanovništva sve je veći, uvjereni su da je ruska sila itekako oslabila i da će Ukrajina pobijediti.


- Ovo traje već gotovo mjesec i pol dana, svaki dan granate, moja žena je na rubu živaca, ali ja, ja sam sve optimističniji - kaže jedan stanovnik Severdonjecka.


Sjeveroistočnije, gotovo na samoj ruskoj granici, isto tako pripreme za očekivani ruski napad. Lokalne vlasti, svjesne da bi u slučaju masovnog ruskog napada civilne žrtve bile ogromne, organiziraju evakuaciju.


Iz pomalo zaboravljenog Mariupolja konačno dobre vijesti. Nakon tjedana pregovora iz grada je napokon izašao izbjeglički konvoj u organizaciji Crvenog križa.


-"Konačno smo uspjeli izaći iz Mariupolja i stići do Zaporižja. U koloni je bilo sedam autobusa i puno osobnih vozila. Mislim da je samo u ovom konvoju iz grada uspjelo izaći više od 500 osoba. Nadamo se da će i dalje vrijediti dogovor o otvorenom i sigurnom humanitarnom koridoru, kako bi mogli spasiti što više ljudi - kaže Umar Naseem Khan, djelatnik Crvenog križa.


Ima li konkretne promjene na ratnom polju, o kojoj svi mediji pričaju. Naime posljednjih dana, mediji objavljuju kako ukrajinska vojska polako ali sigurno preuzima inicijativu na bojištu. O svemu tome svoje su mišljenje dali u Pentagonu.


- Ukrajinci su svojom hrabrošću onemogućili ostvarivanje Putinovih ratnih ciljeva, i da, apsolutno mislim da Ukrajinci mogu pobijediti u ovom ratu - kaže glasnogovornik Pentagona John Kirby.


Pa ima zato Amerikanci šalju novu pošiljku naoružanja, među kojima se nalaze i stotine takozvanih samoubilačkih dronova, koji bi mogli biti kobni za ruske tenkove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!