Zelenski: U petak evakuirano tek nešto više od 7000 ljudi

12.03.2022.

03:46

Autor: HRT/Hina/Reuters

Mauripolj

Mauripolj

Foto: Izvor: / Shutterstock

Iz ukrajinskih gradova u petak je ukupno evakuirano svega 7.144 ljudi, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski u televizijskom obraćanju, što je znatno manje nego u prethodna dva dana. Zelenski je optužio Rusiju da onemogućava ljudima da napuste opkoljeni grad Mariupolj te je rekao da će se ondje pokušati u subotu isporučiti hranu i lijekove.

Gotovo 40.000 ljudi napustilo je brojne gradove kroz humanitarne koridore u četvrtak, povrh njih 35.000 koji su uspjeli proći u srijedu, objavile su ukrajinske vlasti.

Zelenski je kazao da su u petak uspjeli pobjeći stanovnici iz Černihiva, Energodara, Hostomela i Kozarovičija.

Vlasti su ranije objavile da je situacija u Mariupolju kritična. Ruske snage stežu obruč oko tog grada, u kojem je zbog bombardiranja i 12-dnevne blokade broj žrtava premašio 1.600. Stanovnici Mariupola već su više od tjedan dana bez struje i vode.

- Ruska vojska ne dopušta dostavu pomoći u taj grad i kontinuirano muči naše ljude... sutra ćemo pokušati ponovno, pokušati ponovno poslati hranu, vodu i lijekove, izjavio je Zelenski.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!