HRT iz Lavova: Svi se boje da bi se i Bjelorusija mogla priključiti u agresiji

11.03.2022.

20:04

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Žestoke borbe i dalje se vode

Žestoke borbe i dalje se vode

Foto: Dnevnik/- / HRT/Shutterstock

Jedan od velikih gradova u kojem još nema rata je Lavov. U strahu od napada, i u Lavovu se provode rigorozne kontrole i naoružava stanovništvo. HRT-ov reporter Petar Vlahov kazao je za središnji Dnevnik HTV-a kako dan u Lavovu nije prošao mirno, oglasile su se dvije zračne opasnosti. Građani Lavova, ali i cijele Ukrajine boje se da bi se i Bjelorusija mogla priključiti Rusiji u agresiji na Ukrajinu.

"Svi se boje da bi se i Bjelorusija večeras mogla priključiti Rusiji u agresiji na Ukrajinu"

Prva zračna opasnost oglasila se rano jutros u četiri sata, a druga oko podneva.

- Pretpostavka je da su se digli ruski zrakoplovi iz Bjelorusije i zbog toga je oglašena zračna opasnost u gradu koji broji sedamsto tisuća stanovnika, ali tu su i tisuće izbjeglica, poručio je HRT-ov reporter iz Lavova.

Građani Lavova, ali i cijele Ukrajine boje se da bi se i Bjelorusija mogla priključiti Rusiji u agresiji na Ukrajinu. Po najavama ukrajinskih obavještajnih službi to bi moglo biti večeras po srednjoeuropskom vremenu u 20 sati.

Uvertira toga bila je već danas, oko 14 sati, kada su ruski ili bjeloruski zrakoplovi, uzlijetali s bjeloruskog prostora i ušli su u ukrajinski zračni prostor. Zatim su se vratili iz ukrajinskog u bjeloruski i od tamo raketirali dva bjeloruska pogranična naselja.

Očito je da Aleksandar Lukašenko traži otvoreni alibi da se uključi u rat s Ukrajinom. Toga se svi pribojavaju, jer bi Lavov onda bio jedna od prvih meta agresije. 

Obje strane gube mnogo vojnika

U Kijevu je večeras oglašena zračna opasnost, stigle su i čečenske snage kako bi držale blokadu Kijeva. Ruske snage izgubile su i trećeg generala.

Uhićena su i dva obavještajca FSB-a. Putin im stavlja na teret da su loše dočekani ruski osloboditelji u Ukrajini, te da je Rusija izgubila informacijsko-propagandni rat, bar do sada.

Pripadnici Azov bojne u Lavovu dočekuju pripadnike, odnosno strance ili legionare koji odlaze na najteža bojišta.

Najbrojniji su oni iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, ali dolaze i Britanci i Nijemci. Oni se ne boje upozorenja od Putina kako se prema njima neće ponašati kao prema zarobljenicima.

Obje strane, i Ukrajina i Rusije, gube mnogo vojnika. Putin šalje nove snage u Ukrajinu, većina od njih su mladi ročnici.

- I ljudi, kako je Putin rekao, "ispranoga mozga", poručio je Vlahov. 

- Imamo mnogo stranih boraca koji su stručnjaci u svom poslu. Većina njih ima iskustva iz Iraka, Sirije, sukoba u Ukrajini koji zapravo traje još od 2014. To su ljudi s vojnim vještinama. Svi oni pridružit će se dobrovoljačkoj bojni Azov u Ukrajini, kao zasebna jedinica. Ne mogu vam reći točan broj, ali on je velik, rekao je instruktor bojne Azov Odo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!