17:48 / 28.01.2022.

Autor: Branka Slavica/HRT

Amerika ima plan ako Rusija obustavi dostavu plina Europi

Ursula von der Leyen i Joe Biden

Ursula von der Leyen i Joe Biden

Foto: HTV / HRT

Bijela kuća je objavila zajedničku izjavu američkog predsjednika Joea Bidena i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kojom se obvezuju na suradnju na području energetske sigurnosti Europe, kao i Ukrajine.

Predani smo europskoj energetskoj sigurnosti, te ubrzanju globalnog prijelaza na čistu energiju, dijelimo cilj osiguravanja energetske sigurnosti Ukrajine i njezina ubrzanog integriranja u europsko tržište plina i električne energije, navodi se u priopćenju.

- Sjedinjene Države i EU zajednički rade na kontinuiranoj, adekvatnoj i pravodobnoj opskrbi Europske unije prirodnim plinom iz različitih izvora diljem svijeta kako bi se izbjegli šokovi u opskrbi, uključujući one do kojih bi mogla dovesti daljnja ruska invazija na Ukrajinu, poručuju Biden i von der Leyen. 

Bidenova administracija posljednjih je tjedana u intenzivnoj diplomatskoj ofenzivi i razgovorima i s državama koje su veliki proizvođači energije: Kuvajtom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katarom. Signal je to Moskvi da Amerika ima plan ako Rusija obustavi dostavu plina Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!