19:05 / 04.02.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zimske olimpijske igre u sjeni politike i pandemije

ZOI 2022.

ZOI 2022.

Foto: Tyrone Siu//Phil Noble TPX//Toby Melville / Reuters

Osim spektakularnog otvorenja ove zimske olimpijske igre obilježavaju dva problema - pandemija i međunarodna napetost koja u svijetu nije viđena posljednjih 50 godina. No organizatori pokušavaju iz svega izvući maksimum pa su ove igre posebne po svemu.


Spektakularno otvaranje igara, baš onakvo kakvo se i očekuje u organizaciji kineskih vlasti, šalje poruku cijelome svijetu da su svi jednaki i trebaju živjeti u miru. No i ove igre u sjeni politike, mnogi bi rekli neke nove hladnoratovske. Jer, na otvaranju nijedan važan predstavnik sa zapadne hemisfere, nijedan zapadni političar. Glavne zvijezde kineski i ruski predsjednici.

- Dvije godine nismo se vidjeli uživo i sada ste ovdje baš na otvaranju Igara, na prvi dan proljeća po našem kalendaru, iznimno simbolično, jer očekujemo da se naši odnosi još više unaprijede, rekao je Xi Jinping, kineski predsjednik.

Upravo o tome razmišljaju brojni analitičari, kakav se to novi savez kuje, stvara li se neka nova blokovska podjela.

- Naši bilateralni odnosi rastu linearno, jer nas povezuje prijateljstvo i strateško partnerstvo. Zaista ne vidim nijednu prepreku na razvijanju još boljih odnosa, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Dobri odnosi dokazuju se u zajedničkom priopćenju u kojem je Kina pozvala NATO da zaustavi širenje na istok, a Moskva je naglasila da podržava kinesko stajalište o Tajvanu odnosno da se protivi neovisnosti tog otoka.

- Donedavno Kina se odbijala miješati u rusku politiku na istoku Europe. A sad odjednom pojavljuje se kao saveznik i potpora u njihovu sukobu s NATO-om. No, ipak ne očekujem neke velike nove saveze, ali suradnja će biti samo još snažnija, rekao je Vasilij Kašin, geopolitički analitičar.

Zimske igre i opet su prilika da se podsjeti na nedemokratsko ponašanje kineskih vlasti prema manjinama. U brojnim europskim gradovima, jer u svojoj domovini to ne mogu - Ujguri i Tibetanci pozivaju na bojkot igara.

- Mislim da bi sve zemlje trebale jasno reći - bojkotiramo Igre zbog kineskog nepoštovanja ljudskih prava. No čini se da smo još vrlo daleko od takvog svijeta, rekla je Tenzyn Zoechbauer, ravnateljica Inicijative za Tibet.

A obični ljudi u Pekingu, iako znaju da je nemoguće gledati igre, jer sva se natjecanja održavaju u zatvorenom Balonu, ne skrivaju svoje oduševljenje pred državnim kamerama.

- Ideja da se sportaši odvoje od ostatka svijeta i da na taj način budu zaštićeni od pandemije izvrsna je, rekao je Ren, stanovnik Pekinga.

U svakom slučaju ovim igrama Peking je pokazao da je poseban grad, jer samo on je dosad uspio organizirati i ljetne i zimske olimpijske igre.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!