Austrija će upotrijebiti Sputnjik V tek nakon odobrenja EMA-e, kaže Kurz

19.04.2021.

14:03

Autor: V.K./HRT/Hina

Sputnjik V

Sputnjik V

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

Austrija će upotrijebiti rusko cjepivo Sputnjik V protiv koronavirusa tek kad ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), izjavio je u ponedjeljak austrijski kancelar Sebastian Kurz, dok raste nezadovoljstvo javnosti zbog brzine cijepljenja.

Austrija je pregovarala s Rusijom o kupnji milijun doza tog cjepiva i Kurz je 31. ožujka rekao da će sljedeći tjedan vjerojatno naručiti to cjepivo. No to još nije učinjeno.

Kurz je nedavno izbjegao odgovoriti hoće li njegova zemlja čekati odobrenje EMA-e vezano za to cjepivo, koje od članica Europske unije zasad upotrebljava samo Mađarska. EMA je počela evaluaciju Sputnjika V.

- Nadamo se da će ga EMA brzo odobriti jer nam svaka dodatna doza cjepiva pomaže da spasimo živote, rekao je Kurz, dodavši da su njegovi konzervativci i njihov koalicijski partner, Zeleni, pristali naručiti cjepivo. Kurzov glasnogovornik potvrdio je da to znači da će cjepivo biti korišteno tek kad ga EMA odobri.

Učinkovitost Sputnjika V, koji se daje u dvije doze, prvotno je naišla na nepovjerenje dijela zapadnih znanstvenika, nakon što ga je Rusija odobrila u kolovozu prošle godine i nije čekala rezultate punih kliničkih ispitivanja.

No znanstvenici su rekli da je gotovo 92% učinkovito protiv bolesti COVID-19, na temelju recenziranih rezultata ispitivanja u kasnoj fazi objavljenih u medicinskom časopisu The Lancet u veljači.

Mnogi europski dužnosnici i dalje su skeptični glede namjera Rusije jer im nije jasno kako ga izvozi u desetke zemalja, a većinu svog stanovništva još nije cijepila.

Samo dvije članice EU-a, Mađarska i Slovačka, naručile su Sputnjik V, a jedino ga Mađarska primjenjuje. To je pitanje toliko kontroverzno u Slovačkoj da je izazvalo političku krizu, koja je dovela do ostavke premijera Igora Matoviča.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!