14:56 / 14.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Austrija ustraje na deportiranju Afganistanaca koji nisu dobili azil

Migranti

Migranti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Austrija je u subotu ostala pri svom čvrstom stavu po pitanju deportiranja Afganistanaca kojima je odbijen zahtjev za azilom, nakon što su druge zemlje Europske unije odlučile preispitati postojeću praksu zbog napredovanja talibana.

- Lako je pozvati na opću zabranu deportacija u Afganistan, dok se s druge strane negiraju očekivani migranti. Oni kojima je potrebna zaštita moraju je dobiti što bliže svojoj zemlji, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer za novinsku agenciju APA-u.

Austrija je bila jedna od šest zemalja EU-a koje su prošlog tjedna inzistirale na pravu da deportiraju afganistanske tražitelje azila kojima je odbijen zahtjev.

Tri su zemlje od tada promijenile svoj stav - Danska, Njemačka i Nizozemska.

Novine Österreich objavile su anketu po kojoj 90 posto Austrijanaca podržava stav vlade. Spomenuti medij povezuje podršku Austrijanaca s drogiranjem, silovanjem i ubojstvom 13-godišnje djevojčice koje su počinila četvorica Afganistanca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!