Plenković: Rekao sam Vučiću da riješi pitanje udžbenika

06.10.2021.

14:53

Autor: HRT/D.M

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je na Brdu kod Kranja razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te da mu je kazao da riješi pitanje udžbenika za učenike osmih razreda u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika.

- Baš smo sad razgovarali. Rekao sam mu da riješi ovo pitanje koje se tiče udžbenika gdje se praktički negira postojanje hrvatskog jezika. Rekao je da je upoznat s tim i da će vidjeti što može učiniti. Druga tema je pitanje nestalih kojih je više od 1800. Ta tema je jako važna, dostavili smo određene podatke Beogradu i očekujemo informacije iz Beograda da možemo verificirati je li nešto od toga pouzdano ili ne, poručio je premijer Andrej Plenković. 

Podsjetimo, u udžbeniku gramatike skupine autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda u Srbiji navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski". 

O izbornom zakonu u BiH 

Premijer je ponovio da se Hrvatska zauzima za izmjenu izbornog zakona u BiH te kazao: "Komšić ima svoju poziciju, mi svoju. Nismo imali sastanak, samo smo se susreli. Pozicija Hrvatske je tu jasna i takva će i ostati. Legitimna predstavljenost Hrvata u najvišim tijelima. Tu neće biti promjena".

Suglasnost SAD-a za francuski Rafale?

Premijer je odgovorio i na pitanje hoće li Hrvatskoj trebati suglasnost SAD-a za kupnju francuskih Rafala i je li o tome razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

- Jesmo, razgovarali smo. Nema tu nikakvih problema. Ugovor se finalizira. Mislim da su te neke teme dokolica nekome, ne bi li nešto otišlo krivo. Proces je bio transparentan, sustavan i ozbiljan od prvog dana. Vodio sam računa da tu nema nijednog zareza koji će danas ili za sto godina biti doveden u pitanje. Prema tome, ugovor će se potpisati - Rafali će doći. Ako i treba neka suglasnost, a nisam baš siguran da treba - ona će se pribaviti, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!