Čelnici EU-a zadužili EK da predloži rješenje za visoke cijene električne energije

25.03.2022.

22:01

Autor: T.V./HRT/Hina

Kako se suočiti s galopirajućim rastom cijena energenata

Kako se suočiti s galopirajućim rastom cijena energenata

Foto: ilustracija / Shutterstock

Čelnici država članica EU-a zadužili su na samitu koji je završio u petak navečer Europsku komisiju da predloži rješenja za problem visokih cijena električne energije, pritom se držeći pravila jedinstvenog tržišta i zadržavanja poticaja za zelenu tranziciju.

Ti prijedlozi također trebaju osigurati sigurnu opskrbu energijom izbjegavajući nerazmjerne proračunske troškove.

Također su zadužili Vijeće EU-a i Komisiju da što prije razgovaraju sa svim dionicima na tržištu o kratkoročnim opcijama za pomoć potrošačima, poput izravnih potpora potrošačima kroz vaučere, smanjenje poreza, limitiranje cijena itd.

Rasprava na samitu o tome kako se suočiti s galopirajućim rastom cijena energenata trajala je nekoliko sati dulje nego što je bilo predviđeno.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je teško naći jedno rješenje koje bi bilo dobro za sve članice, jer su neke od njih potpuno ovisne o ruskim energentima, a neke znatno manje.

Plenković je rekao da EU ima tri cilja od kojih je prvi osigurati nove dobavne pravce za plin, zatim međusobno bolja povezanost i treće subvencioniranje potrošača, koje je ponekad suprotno pravilima o državnim potporama, ali koje je prihvatljivo s obzirom na izvanredne okolnosti.

Komisija bi također trebala napraviti analizu mjere koje su dosad poduzele zemlje članice za smanjenju računa za energiju kako bi se vidjelo jesu li te mjere poremetile tržišta u drugim članicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!