Manje od polovine Nijemaca štedi energiju

18.07.2022.

11:04

Autor: HRT/D.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Manje od polovine građana Njemačke štedi energiju nakon što je vlada zbog smanjene opskrbe ruskim plinom upozorila da će možda biti prisiljena racionirati potrošnju, pokazalo je istraživanje agencije YouGov. Ukupno 39 posto sudionika ankete smanjilo je potrošnju, utvrdio je YouGov u anketi koju je naručila novinska agencija dpa.

U skupini 'štedljivih' njih 11 posto izjavilo da je počelo štedjeti energiju odmah nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, a 28 posto priznalo je da su smanjili potrošnju tek u protekla četiri tjedna. Njih 27 posto odlučilo je poduzeti mjere kako bi smanjilo potrošnju i prije rata.

Popularna je mjera kraće i tuširanje vodom niže temperature, koju je odabralo 49 posto 'štediša' energije. Nešto više od polovine (53 posto) smanjilo je broj električnih uređaja u stanju mirovanja, a 35 posto planira provjeriti štedljivost grijalica ili je to već napravilo. Svaki deseti ispitanik manje gleda filmove i tv serije, a njih 18 posto manje kuha.

U skupini onih koji još nisu smanjili potrošnju energije, samo devet posto njih ne planira to napraviti ni u budućnosti, uglavnom zato što ne vide nikakav potencijal za uštedu. Petnaest posto ispitanika namjerava smanjiti potrošnju energije, a 10 posto ne želi se obvezati na takve mjere.

Najveće europsko gospodarstvo nervozno očekuje rasplet priče sa smanjenim isporukama ruskog plina. Berlin smatra da je Rusija lipanjskom odlukom o 60 posto manjim isporukama odgovorila na zapadne sankcije i pokušava smanjiti njemačku ovisnost o ruskom energentu.

Ruski Gazprom tvrdi da je bio prisiljen smanjiti pošiljke Sjevernim tokom 1 budući da mu nije vraćena turbina koju je poslao Siemensu na servis. Njemačka kompanija poslala je turbinu u tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala budući da je uvela sankcije Gazpromu.

Kanada je u međuvremenu potvrdila da će poslati turbinu u Njemačku, što je pak naišlo na kritike u Ukrajini. Ukrajinska zajednica u Kanadi pokušava pravnim putem blokirati isporuku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!