EK: Osigurano više od pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

23.11.2021.

20:56

Autor: I.Z./HRT/Hina

Osigurano više od pet milijardi doza cjepiva

Osigurano više od pet milijardi doza cjepiva

Foto: - / Pixabay

Europska unija osigurala je oko pet milijardi doza cjepiva protiv Covida-19 za iduće dvije godine, rekao je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Schinas je istaknuo da se program cijepljenja u EU-u razvija unatoč ogromnim pritiscima koje stvara borba s pandemijom.

- Naš model društvenog uređenja stavljen je na kušnju, no ipak odolijeva, a program cijepljenja u cijelosti se razvija: osigurali smo više od pet milijardi doza za sljedeće dvije godine, rekao je Komisijin povjerenik za promicanje europskog načina života.

- To su cjepiva koja su pouzdana, znanstveno provjerena i potvrđena od strane neovisnih tijela. Sada moramo uvjeriti sve one građane koji se nisu cijepili da to učine, kazao je Schinas.

- Zajedno moramo napraviti još taj zadnji korak i uspjet ćemo, zaključio je Grk.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je u trenutku kada se broj zaraženih povećava ključno osigurati učinkovite mjere, naglasivši da se to posebno odnosi na adekvatno provođenje kampanje cijepljenja.

- Moramo učiniti sve kako bismo se borili protiv dezinformacija i nesklonosti cijepljenju, dodao je Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako u Europskoj uniji trenutno postoje ogromne razlike u procijepljenosti.

- U nekim zemljama članicama jedva je 29 posto odraslog stanovništva cijepljeno, a u drugima više od 92 posto, rekla je šefica EK-a i istaknula da moramo bolje razumjeti zašto neki ljudi ne žele cjepivo.

- Moramo informirati ljude, objasniti im zašto se trebaju cijepiti. U Europi imamo dovoljno cjepiva za sve, zaključila je.

Rasprava u Europskom parlamentu bavila se zaključcima posljednjeg sastanka Europska vijeća, a osim pandemije u fokusu je bio i problem migrantske krize na bjeloruskoj granici te rast cijena energenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!