15:11 / 26.07.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

EK pokrenuo postupak protiv većine članica EU-a, među njima i RH

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija je poslala službene opomene većini država članica, a među njima je i Hrvatska, zbog kašnjenja u prenošenju dviju direktiva o autorskim pravima u nacionalna zakonodavstva.

Komisija je od 22 države članice zatražila da joj dostave informacije o tome kako su pravila iz Direktive o autorskim pravima uvedena u njihovo nacionalno zakonodavstvo.


Te su informacije zatražene od Austrije, Belgije, Bugarske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Španjolske, Finske, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije, Litve, Luksemburga, Latvije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Švedske, Slovenije i Slovačke.


Iste informacije Komisija je zatražila od 21 članice u vezi s Direktivom o internetskim televizijskim i radijskim programima. Riječ je istim državama članicama koje su dobile opomenu i za prvu direktivu, jedino je Danska izostavljena. 


Slanje službenih opomena prvi je korak u pokretanju postupka zbog povrede prava EU-a.


Nakon službenih opomena može uslijediti obrazloženo mišljenje, a ako se ni time ne postigne željeni rezultat, slijedi tužba pred Sudom EU-a.


Cilj dviju direktiva donesenih 2019. godine jest modernizirati pravila EU o autorskim pravima i omogućiti potrošačima i autorima da maksimalno iskoriste digitalni svijet.


Te direktive trebale bi ojačati položaj kreativnih industrija, omogućiti veće korištenje digitalnih usluga u osnovnim područjima društva i olakšati distribuciju radijskih i televizijskih programa diljem EU-a.


Rok za prijenos ovih direktiva u nacionalno zakonodavstvo bio je 7. lipnja 2021.


Opomenute države članice sada imaju dva mjeseca da odgovore na pisma i poduzmu potrebne mjere.


U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može odlučiti izdati obrazložena mišljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!