Komisija poziva da se Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku primi u Schengen

24.05.2022.

16:10

Autor: HRT/Hina

Schengen, ilustracija

Schengen, ilustracija

Foto: maloff / Shutterstock

Europska komisija je ponovno pozvala da se Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku primi u šengenski prostor s obzirom na to da ispunjavaju sve kriterije.

Komisija je u utorak predstavila izvješće o stanju šengenskog prostora za 2022. To je prvo takvo izvješće nakon što je prošle godine prihvaćena šengenska strategija. Izvješće podsjeća na važnost dovršetka šengenskog prostora i poziva Vijeće da donese odluku koja će omogućiti da Hrvatska, kao i Rumunjska i Bugarska, formalno postanu njegove članice s obzirom na činjenicu da su svi kriteriji ispunjeni, navodi Komisija.

Ojačano upravljanje vanjskim granicama prioritet

Izvješće o stanju šengenskog prostora bit će podloga za raspravu na šengenskom forumu 2. lipnja na kojem će se okupiti predstavnici Europskog parlamenta i ministri unutarnjih poslova država članica te za raspravu na redovitom sastanku ministara unutarnjih poslova 10. lipnja.

U izvješću se kao prioriteti za sljedeću godinu navode ojačano upravljanje vanjskim granicama, kontrola na unutarnjim granicama samo kao krajnja mjera na ograničeno razdoblje te jačanje unutarnje sigurnosti putem pojačane policijske suradnje unutar EU-a.

Buduća slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je kako svi žele da Hrvatska što prije uđe u Schengen jer to znači sigurnost vanjske granice. Dodala je da provedba arbitražnog sporazuma nije povezana s proširenjem Schengena.

- Drugo je implementacija arbitražnog sporazuma koja nije povezana s ulaskom u Schengen. Jednostavno se radi se o tome da Slovenija čitavo vrijeme smatra, jednim od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, poštivanje suda i njegove arbitražne presude i u interesu nam je da obje države čim prije pristupe provedbi arbitražne presude, rekla je Fajon.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!