09:27 / 18.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Metsola: Želim učinkovitiji Europski parlament

 Roberta Metsola

Roberta Metsola

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Nova predsjednica Europskog parlamenta je pučanka Roberta Metsola koja je pobijedila u prvom krugu s osvojenih 458 glasova zastupnika. Metsola je rekla da želi "učinkovitiji Europski parlament" i da će stavovi tog tijela EU-a biti i njezini stavovi. 


- Kao što sam ranije već rekla, želim učinkovitiji EP, rekla je Metsola na konferenciji za medije i dodala da želi i da svi potpredsjednici EP-a i kvestori obiđu sve zemlje Europske unije i približe se građanima Unije.

Metsola se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen - Malte. No navela je da će njezina dužnost biti zastupanje stavova parlamenta, uključujući pitanja o seksualnim i reproduktivnim slobodama.

- Stavovi ovog parlamenta bit će i moji stavovi. I promovirat ću ih ne samo ovdje, već i u drugim institucijama, rekla je Metsola.

Metsola je u svm ranijem najavila da će biti osoba koja će "slušati i miriti razlike" među eurozastupnicima.


- Moramo osnažiti Europski parlament. Ne smijemo se bojati reformi, rekla je Metsola i dodala da je potreban "moderniji, učinkovitiji" Europski parlament.

U obraćanju nakon objave rezultata glasanja malteška pučanka poručila je da će se Europski parlament zalagati za prava svih skupina europskog društva.

- Naša kuća je važna za one primorane bježati zbog prirodnih katastrofa, za obitelji ubijenih u terorističkim napadima, naše oružane snage koje služe u teškim uvjetima, onima koji traže zaštitu, našim poljoprivrednicima, poduzetnicima. Za naše LGBTIQ zajednice, za one koji su još uvijek diskriminirani zbog njihove vjere, boje kože ili rodnog identiteta, istaknula je u svom govoru pučanka.


Pozvala je EP da ubrza napore u borbi protiv klimatskih promjena.

- Klimatske promjene pustoše naš kontinent i naš svijet - i to više nije problem iduće generacije. Ako vjerujete u znanost, a ovaj parlament vjerujem, pitanje više nije ako, već kada, rekla je Metsola koja preuzima vodstvo EP-a u drugoj polovici mandata saziva 2019.-2024.

- Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina", rekla je treća žena na čelu EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

Jedan od izazova Europe je i sigurnost, dodala je Metsola.

- Svijet je manje prijateljski nastrojen nego što je bio u vrijeme prošle generacije. Neprihvatljivi napadi na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet te opasna situacija u Bjelorusiji, najbolji su primjeri, rekla je treća žena izabrana na čelo EP-a.

- Naša kolektivna sigurnost zajednički je izazov. Da bi Europska unija ostala vjerodostojna i ostvarila svoj utjecaj na globalnoj razini, moramo ostati principijelni, istaknula je.

Dodala je da Europa "ima povijest rata ali i iscjeljenja".

- Mi to iskustvo možemo iskoristiti da u okviru UN-ovog plana pomognemo napore za okončanje podjele u posljednjoj podijeljenoj zemlji Europe - Cipru. Mi nikada ne možemo biti uistinu cjeloviti dok je Cipar podijeljen. Također, moramo vratiti izgubljeni zamah kada je riječ o našem odnosu sa zapadnim Balkanom, rekla je Metsola.

- Da budem jasna, onima koji nastoje uništiti Europu, znajte da je ova kuća protiv vas, zaključila je svoj govor Maltežanka.

- Onima koji natsoji potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govroa i temeljna prava, koji vide žene kao svoje mete, koji niječu prava naših LGBTIQ građana, Metsola je poručila da to Europski parlament "nikada neće prihvatiti".

- Onima koji pokušavaju ucjenjivati Europu hibridnim napadima, pučanka je poručila da EP neće dopustiti da s eoslabi solidarnost među članicama te da "nas diktatori nikada neće oslabiti".

Metsola j u svom obraćanju podsjetila i da ove godine Europski parlament obilježava sedamdesetu obljetnicu svoje prisutnosti u Strasbourgu i istaknula simboličku važnost tog grada kao mjesta poslijeratne europske pomirbe. Isticanje važnosti Strasbourga može se shvaitit i kao najava da ona kao predsjednica neće otvarati pitanja ukidanja sjedišta parlamenta van Bruxellesa, što je inicijativa koja se oživljava u gotovo svakom sazivu no kojoj se Francuska snažno protivi.

Pučanka Roberta Metsola nova predsjednica EP-a


- David Sassoli je bio borac, borio se za Europu, za nas, za ovaj parlament, rekla je Metsola na početku pobjedničkog govora i dodala da će nastaviti ići tim putem.

Poručila je eurozastupnicima da Europski parlamenet mora izaći iz Strasbourga i Bruxellesa i približiti se svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta. "Posebno moramo slušati mlade", istaknula je Metsola jer je 2022. godina Europska godina mladih.

Pozvala je na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena.

- Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina, rekla je nova predsjednica EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

Metsola je treća žena na čelu EP-a nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u EU.

U utrci za predsjednicu EP-a Šveđanka Alice Kuhnke osvojila je 101 glas, a Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice 57 glasova.

Talijanski socijalist Sassoli, Metsolin prethodnik na čelnom mjestu parlamenta, preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!