20:37 / 17.08.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Izbjeglička kriza na vratima Europe?

Cilj izbjeći nekontrolirani priljev ilegalnih imigranata

Cilj izbjeći nekontrolirani priljev ilegalnih imigranata

Foto: Stringer / REUTERS

Krizni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije s gorućom temom - pad Afganistana u talibanske ruke. Uoči sastanka sve su glasniji zagovornici scenarija europskih humanitarnih koridora za prihvat izbjeglica iz Afganistana, jer jedan je od ciljeva izbjeći nekontrolirani priljev ilegalnih imigranata.

Afganistanski rat nije ni počeo, a već je završio, talibani preuzimaju vlast, uvode nova pravila, a oči javnosti uperene su u Kabul, odakle se očekuje novi svjetski problem - izbjeglički val koji bi mogao preplaviti cijeli svijet.

Ništa ne upućuje, barem zasad, da talibani ubijaju, muče i protjeruju nevine civile, ali svi se spremaju za kolone izbjeglica.

- Stanje u zemlji veoma je teško, posvuda vlada atmosfera straha i terora. Svi se boje za život. Koliko znamo, mnogo ljudi krenulo je prema granicama Pakistana, Tadžikistana i Uzbekistana. Svi žele pobjeći u SAD ili zemlje Europske unije, izvijestio je Mohammad Naim Pathan, čelnik Odbora za zbrinjavanje izbjeglica iz Afganistana.

Koje su najugroženije skupine? Čini se da su u ovom trenutku u najvećoj opasnosti oni koji su radili za strance.

- Strahujemo za tisuće takvih ljudi, njima se prijeti, i bojim se da će morati pobjeći iz zemlje, rekao je Rupert Colville, glasnogovornik visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

- Kad su talibani ušli u grad, odmah sam pobjegao na granicu s Uzbekistanom. Sve sam ostavio, i kuću, i posao, i obitelj, podijelio je Rakhmatula Kuyash, izbjeglica iz Kabula.

U očekivanju novoga izbjegličkog vala, sve su oči uprte u Europu, jer upravo je ona iskusila probleme izbjegličke krize prije 6 godina. Je li Unija nakon pandemije spremna na novu krizu?

- Njemačka ne smije propustiti priliku i mora postati europski vođa u organizaciji prihvata izbjeglica. Ne smije misliti da je stanje u Afganistanu dobro, zaključio je Kava Spartak, ravnatelj Afganistanske izbjegličke udruge u Berlinu.

No ovaj put njemački političari ne namjeravaju provoditi politiku otvorenih granica. Imaju potporu i iz Pariza. Ne smije se dopustiti da izbjeglički val ostane bez kontrole. Sve mora biti dobro organizirano.

- Događaji iz Afganistana mogli bi destabilizirati stanje u Europi. Želimo poštovati ljudske obveze i pomagati izbjeglicama, ali ne želimo biti jedini koji će to učiniti, najavio je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

No ima i onih koji se sami nude. Vlada Kosova, nakon dopisivanja s Washingtonom, stavlja sve resurse na raspolaganje.

- Već dulje dogovaramo primanje određenog broja izbjeglica iz Afganistana. Mi smo ozbiljna država koja je svjesna kako pitanje izbjeglica nije samo humanitarno već i sigurnosno, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer.

Na redu je Europa, ministri o tome danas razgovaraju, uskoro će se doznati što se i od Hrvatske kao članice Unije očekuje u zbrinjavanju Afganistanaca iz mogućeg novog izbjegličkog vala.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!