Cjepivo Johnson & Johnsona u Europi početkom ožujka?

28.02.2021.

15:28

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/Hina/HRT/D.S./B.A.

Kandidat za cjepivo

Kandidat za cjepivo

Foto: Johnson & Johnson / REUTERS

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti cjepivo tvrtke Johnson & Johnson početkom ožujka, nakon čega se očekuje njegova distribucija krajem ožujka ili početkom travnja, izjavila je u nedjelju francuska ministrica industrije Agnès Pannier-Runacher.

- Zeleno svjetlo Europske unije trebalo bi doći početkom ožujka budući da EMA pregledava sve podatke koje joj je poslao Johnson & Johnson kako bi mogla staviti na tržište to cjepivo, rekla je Agnès Pannier-Runacher


Prve doze trebale bi stići krajem ožujka ili početkom travnja jer postoji rok za proizvodnju doza, a o tome se još razgovara s laboratorijem, kazala je te dodala: 


- To je jako dobra vijest jer ovo cjepivo zahtijeva samo jednu dozu, no moguće je da će biti potrebni pojačivači cjepiva, ali to još ne znamo.

Za razliku od Pfizerovog ili Modernina cjepiva, ono Johnsona & Johnsona može se transportirati i pohraniti u običnom hladnjaku. Globalno kliničko ispitivanje na uzorku od 44 tisuće ljudi pokazalo je da je cjepivo Johnsona & Johnsona mjesec dana nakon cijepljenja 66 posto učinkovito u sprečavanju ozbiljnog obolijevanja od COVID-a, 100 posto u sprečavanju hospitalizacije i smrti.


Sjedinjene Države u subotu su dale odobrenje jednodoznom cjepivu protiv COVID-a proizvođača Johnson & Johnson za osobe starije od 18 godina.


- Nadam se da su svi svjesni koliko je nevjerojatno da na kraju veljače možemo reći da imamo treće cjepivo koje je prošlo rigorozna ispitivanja, te se pokazalo iznimno sigurno i učinkovito kod nekoliko desetaka tisuća ljudi. To je oko pet puta brže nego ikad u povijesti! Uz to, trenutačno su u fazi ispitivanja još najmanje tri cjepiva. Za mjesec ili dva doći će trenutak i njihove evaluacije, rekao je Francis Collins, direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak da je optimistična glede svog cilja da se do kraja ljeta procijepi 70% odraslog stanovništva EU-a, što je oko 225 milijuna ljudi, zahvaljujući očekivanom povećanju isporuke cjepiva.


Grafikon koji je u četvrtak objavila Komisija, pokazuje da EU do kraja lipnja očekuje gotovo 600 milijuna doza ako stignu sve očekivane i obećane isporuke.


Katastrofa u Češkoj


Češka se suočava s epidemiološkom katastrofom. Tri tjedna nakon što je poručio da službeni Prag ne razmišlja o nabavci Sputnjika V dok ga ne potvrde europske zdravstvene vlasti, češki premijer Andrej Babiš mijenja stoga ploču. Sada tvrdi da je dovoljan certifikat Češke agencije za lijekove. 


- Cjepiva nedostaje. Ako ga uspijemo pribaviti iz Rusije, nek se njime dobrovoljno cijepe svi oni koji to žele. Ostavimo geopolitiku po strani, rekao je Babiš.


Mađarska je ovoga tjedna prva u Europskoj uniji krenula s cijepljenjem s kineskim Sinopharmom. Primio ga je danas i mađarski premijer, kaže da u njega najviše vjeruje...


- Nakon cijepljenja normalno obavljam svoj posao, osjećam se dobro. Stanovništvo se ne treba bojati cijepljenja. Treći val pandemije bit će jači od dva prethodna. Prijavite se i cijepite, to je jedini način zaštite, poručuje mađarski premijer Viktor Orban.


Nešto kasnije u Budimpešti stotine prosvjeduju protiv cijepljenja, kao i mjera zatvaranja. Uglavnom bez zaštitnih maski na licu, ne poštujući zabranu javnih okupljanja... 


- Rusko i kinesko cjepivo nije odobrila Europska agencija za lijekove. Mađari se stoga ne bi trebali cijepiti s tim cjepivima, nitko ne zna kakve posljedice mogu imati, kaže prosvjednik Bela.


U priručnoj klinici u crkvi u istočnom Londonu promoviraju cijepljenje među pripadnicima etničkih manjina. Nedavna istraživanja pokazuju, naime, da su bijeli Britanci dvostruko skloniji cijepljenju od svojih tamnoputih sugrađana, kao i onih azijskih korijena. A upravo su te etničke skupine u Engleskoj dvaput životno ugroženije ako obole od virusa...

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!