13:04 / 28.02.2021.

Autor: Jelena Perketa/Dnevnik u podne/HTV/IMS

Europa čeka četvrto cjepivo

U iščekivanju novog cjepiva

U iščekivanju novog cjepiva

Foto: Ilustracija / Pixabay

Američka regulatorna agencija odobrila je jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson. To je treća vrsta cjepiva dostupnog u Sjedinjenim Državama. Kada dobije odobrenje mjerodavne europske agencije sa sjedištem u Amsterdamu, bit će to četvrto cjepivo odobreno u Europskoj uniji.

Cjepivo tvrtke Johnson & Johnson prima se u jednoj dozi, a praktičnim ga čini to što se može čuvati u običnom hladnjaku. Prvi ga je odobrio Bahrein, a sada i SAD gdje je Zastupnički dom Kongresa prihvatio paket pomoći za oporavak od pandemije vrijedan gotovo 2 bilijuna dolara. Na potezu je Senat.

- Ne možemo gubiti vrijeme. Sada smo na korak do toga da cijepimo sve stanovništvo, da svakom Amerikancu stavimo u džep 1400 dolara te da milijunima ljudi nastavimo isplaćivati naknadu za nezaposlene, do 14. ožujka, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Iz Argentine stižu prizori velikog prosvjeda zbog cijepljenja preko reda.

- Najprije su se cijepili prijatelji moćnika, to nije u redu. To je kao da nekomu ukradete život, komentirala je Irene Marcet, prosvjednica u Buenos Airesu

Slični primjeri nisu rijetkost. Tako je nedavno izbio skandal i u Francuskoj kada su u jednoj elitnoj bolnici u prvom redu za cijepljenje bili uprava i donatori. I dok Parižani slobodnije dišu, djelomično su zatvoreni dijelovi sjevera i juga zemlje.

Zbog novih sojeva virusa mnoge europske države pooštravaju mjere. Tako se nadzire izlazak iz austrijskog Tirola.

Talijanska je vlada postrožila mjere u pet regija, a Sardinija bi od sutra trebala postati prva bijela regija koja će postupno ukidati mjere.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!