EU zastupnica Kaili: neću se vratiti u Atenu prije nego što budem oslobođena

15.04.2023.

14:27

Autor: HRT/V.G./Hina

Eva Kaili

Eva Kaili

Foto: Nicolas Economou / Reuters

Eva Kaili, europarlamentarka iz Grčke, koja je bila potpredsjednica Europskog parlamenta do nedugo nakon uhićenja u istrazi o korupciji, kaže da se neće vratiti u Grčku prije nego što bude oslobođena.


Ako ne uspijem uvjeriti belgijski pravosudni sustav u svoju nevinost, nikada se neću vratiti u domovinu, rekla je Kaili za atenski tjednik To Vima u subotu.

Kaili je, kao posljednja pritvorena osumnjičenica u istrazi korupcije koja je potresla Europski parlament, u petak prebačena u kućni pritvor.

Kaili je privedena u prosincu zajedno s drugim bivšim i aktualnim zastupnicima pod optužbama za primanje mita od Katara i Maroka u zamjenu za utjecaj na parlament. Također ih se tereti i za pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji.

Katar i Maroko poriču bilo kakvu krivnju.

- Nikada neću priznati da sam izdala ljude koji su me nagradili svojim glasom', dodala je Kaili.

Prvu noć provela je u kućnom pritvoru s kćeri u svom stanu u Bruxellesu, rekao je u subotu njezin odvjetnik Mikalis Dimitrakopulos za atenski Skai TV.

- Ona se želi vratiti na sastanke Europskog parlamenta (nakon završetka pravnog postupka), poručio je Dimitrakopulos.

Kaili će biti u kućnom pritvoru s elektronskom narukvicom.

Ostala četiri glavna osumnjičenika u ovom slučaju premještena su proteklih mjeseci u kućni pritvor.

Belgijska policija je u prosincu objavila da je zaplijenila blizu 1,5 milijuna eura u racijama povezanima s istragom korupcije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!