Europa - najveće žarište pandemije

17.11.2021.

21:01

Autor: Željko Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Austrija krenula u nemilosrdnu borbu protiv pandemije

Austrija krenula u nemilosrdnu borbu protiv pandemije

Foto: Lisi Niesner / Reuters

Europa je trenutačno najveće žarište pandemije. Mnoge zemlje, u kojima je procijepljenost vrlo visoka, odustaju od povratka normalnom životu i ponovno najavljuju strože mjere. Osim u državama srednje i istočne Europe, stanje je sve teže i u Austriji i Njemačkoj.

Austrija je, očito, krenula u nemilosrdnu borbu protiv pandemije. Cijepljenje je jedini način borbe i zato su za sve koji se dosad nisu cijepili na snazi stroge restrikcije. Nema izlazaka na ulicu bez razloga, nema posjeta prijateljima, restoranima, uljepšavanja kod frizera, sve to postaje nemoguća misija. Stanje je alartmantno, policija kontrolira doslovno sve na ulicama.

- Kontrola se provodi cijelo vrijeme, i danju i noću. Ne prestaje. Nema lokacije u zemlji gdje se neće provoditi kontrola građana, kada trebaju dokazati da su cijepljeni ili preboljeli bolest pa zato mogu biti na ulici, rekao je Paul Eidenberger, glasnogovornik policije u Beču.

Na sjeveru Austrije bilježe dosad najgore rezultate testiranja. Broj oboljelih sve je veći, a bolnički kapaciteti gotovo popunjeni. Građani pomalo zbunjeni, neki ove poteze nazivaju COVID diktaturom, neki se bune, neki tvrde - vlada je opet zakazala.

I Njemačka je na mukama. Stanje je u nekim regijama teško, broj zaraženih opet raste. Stručnjaci se boje, ako se ova progresija nastavi, zdravstvo je u velikoj opasnosti. Kancelarka na odlasku brutalno iskrena.

- Aktualna situacija vezana za pandemiju u Njemačkoj dramatična je. Četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka na odlasku.

Dolazi vrijeme blagdana i čini se da je turistička djelatnost opet najteže pogođena.

- Samo ovaj vikend otkazano mi je 40 posto rezervacija. Kad je riječ o rezervacijama za Božić, do danas ih je otkazano 70 posto. A prije deset dana imali smo sve rezervirano, kaže Volker Neuroth, vlasnik apartmana.

Iako je na odlasku, Angela Merkel poziva nove vlasti da produlje izvanredno stanje. Svaka drukčija odluka - kaže - dovela bi zemlju u još težu situaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!