14:24 / 24.03.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Europarlamentarci za izlazak EU-a iz Ugovora o energetskoj povelji

Europski parlament, Strasbourg

Europski parlament, Strasbourg

Foto: - / Shutterstock

U raspravi o modernizaciji međunarodnog Ugovora o energetskoj povelji iz 1994. veliki broj zastupnika u Europskom parlamentu istaknuo je da EU treba izaći iz toga arhaičnog ugovora jer ograničava tranziciju prema "zelenim" energijama.  

Europarlamentarci su na pleanrnoj sjednici s predstavnicima Vijeća i Europske komisije raspravljali o modernizaciji tog dokumenta s obzirom na aktualnu energetsku krizu, ali i na potrebe zelene tranzicije, te ocijenili da je ugovor zastario.


- Ključne odredbe povelje nisu se mijenjale od devedesetih, stoga podržavamo izlazak iz Ugovora, rekla je zastupnica Danuta Maria Hübner u ime kluba pučana.


Taj stav dijele i socijaldemokrati. 


- Smatramo da ova povelja nije prihvatljiva, ugovorne strane ne dijele stajališta EU-a o zelenoj tranziciji, rekla je Inma Rodríguez-Piero u ime svog kluba.


Zastupnica Marie-Pierre Vedrenne iz kluba liberala Renew istaknula je da sadašnja povelja nije kompatibilna s Pariškim sporazumom te da EU iz nje mora izaći.


Iz kluba Zelenih također su poručili kako je apsolutno jasno da EU mora izaći iz povelje "koja ograničava provođenje zelene tranzicije".


Iz kluba ljevice poručuju da je riječ o tekstu koji je zastario te da je veliko pitanje može li se uopće uspjeti u njegovoj modernizaciji ili je to samo gubljenje vremena u jeku krize.


Nezavisna zastupnica Enikő Győri rekla je kako treba biti oprezan. 


- Posljedice rata očite su, došlo je do rasta cijena i zato ne smijemo donositi ishitrene odluke, smatra Győri.


Zastupnici iz kluba konzervativaca (ECR) također smatraju da je potreban oprez, posebno kada je riječ o reduciranju upotrebe fosilnih goriva.

Brojni su zastupnici upozorili da je Ugovor o energetskoj povelji arhaičan jer se svijet značajno promijenio od 1994. i povelju nije moguće modernizirati u mjeri u kojoj bi bila primjenjiva u sadašnjim uvjetima i u skladu s izazovima zelene tranzicije.


Potpredsjednik Europske komisije  Valdis Dombrovskis rekao je da će Komisija ipak nastaviti raditi na modernizaciji Ugovora o energetskoj povelji. 


- EU će i dalje poticati sve ugovorne strane Povelje da promiču njezinu modernizaciju, Komisija smatra da je reforma ugovora najbolji put, a ako ne budemo mogli ostvariti te ciljeve, razmotrit ćemo izlazak, dodao je Dombrovskis.


Clément Beaune je u ime Vijeća rekao da treba dati šansu kroz ova dva kruga pregovora u travnju i svibnju, a potom napraviti evaluaciju.


- Ako bude potrebno, možemo razgovarati i o drugim mogućnostima. No dobro je da imamo povelju koja se primjenjuje u drugim državama, rekao je Beaune.


Sporazum o energetskoj povelji (ECT) je po izlasku iz hladnog rata usvojilo pedesetak država kako bi se olakšale energetske suradnje sa zemljama istočne Europe i bivšeg SSSR-a štiteći međunarodna ulaganja u tom sektoru, kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe. Ugovor obvezuje svaku stranu da olakša tranzit energetskih proizvoda bez razlike i određuje stroge procedure za rješenje sporova između država kao i između država i tvrtki. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!