Irski premijer protiv jednostranih poteza Londona

10.05.2022.

13:38

Autor: Hina/A.P.C.

Irski premijer razgovarao s britanskim o sjevernoirskom protokolu

Irski premijer razgovarao s britanskim o sjevernoirskom protokolu

Foto: Alexandros Michailidis/Frederic Legrand / Shutterstock

Razgovori između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije moraju se intenzivirati i moraju se izbjeći bilo kakvi jednostrani potezi vezano uz Protokol o Sjevernoj Irskoj, poručio je irski premijer Micheal Martin svom britanskom kolegi Borisu Johnsonu.

Premijer Michael Martin u telefonskom razgovoru s Borisom Johnsonom govorio je o izazovima s kojima se suočava Sjeverna Irska nakon izbora za skupštinu, izvršno tijelo te britanske pokrajine.


- Obojica smo se složili kako je potrebno da se skupština Sjeverne Irske što prije formira, objavio je Martin na Twitteru.


Ističe kako je, što se Sjevernoirskog protokola tiče, naglasio važnost intenziviranja rasprava između EU-a i UK te izbjegavanja bilo kakvog jednostranog poteza.


Boris Johnson irskom premijeru Martinu rekao je da je situacija glede sjevernoirskog protokola veoma ozbiljna te da će njegova vlada poduzeti mjere kako bi, ako se pokaže potrebnim, zaštitila mir i stabilnost.


- Premijer je potvrdio da će britanska vlada poduzeti mjere kako bi zaštitila mir i stabilnost u Sjevernoj Irskoj u slučaju da se propuste naći rješenja, kazao je Johnsonov glasnogovornik.


- Usprkos opetovanim, višemjesečnim naporima britanske vlade da se Protokol popravi, uključujući i dijelove koji se odnose na kretanje roba i dobara te upravljanja, Europska komisija nije poduzela korake koji su potrebni da bi se riješili politički i ekonomski problemi na terenu, dodao je glasnogovornik britanskog premijera.


Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss već je izrazila spremnost da odbaci velike dijelove protokola o Sjevernoj Irskoj nakon što je odustala od pregovora s EU-om o sporazumu o brexitu.


Kako je prenio londonski Times, dužnosnici koji rade za Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije za korištenje u Sjevernoj Irskoj.


Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku, izvijestio je Times.


Članak Timesa objavljen je nakon što je veleposlanik EU-a u Britaniji u ponedjeljak rekao da je blok spreman ponovno pokrenuti pregovore o sjevernoirskom protokolu nakon stanke zbog nedavnih izbora, ali da neće revidirati taj dogovor koji je temelj za pravila trgovanja nakon brexita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!