13:38 / 24.05.2021.

Autor: E.Gojan/Dnevnik/IMS/HTV/A.M./HRT

Italija: Istražuje se uzrok strašne nesreće kod jezera Maggiore

Pad žičare u Italiji

Pad žičare u Italiji

Foto: ALPINE RESCUE SERVICE / REUTERS

Istražuje se uzrok strašne nesreće u kojoj je kod jezera Maggiore s dvadeset metara visine pala kabina žičare. Poginulo je 14 ljudi, među kojima jedno dijete. Talijanski predsjednik i premijer izrazili su duboku sućut.


Napokon nakon mjeseci zatvaranja, mislili su provesti sunčanu nedjelju u prirodi. S obale podalpskog jezera Maggiore, između Švicarske i Italije, omiljenog odredište stranih i talijanskih turista, žičarom se krenuli iz seoceta Stresa na vrh 1500 metara visoke planine Mottarone.  Vožnja je to od 20 minuta, i kad su gotovo stigli na završnu postaju, kabina gondole se zanjihala, krenula unatrag i strovalila se.

- Zahvaljujući dvojici očevidaca koja su čula glasno zapomaganje, dosad je utvrđeno da je kabina žičare gotovo stigla do postaje Mottarone. U jednom je trenutku, međutim, krenula unatrag. Pri tome je vjerojatno udarila u stup i pala. Pronađen je presječen kabel, kazala je Marcella Severini, gradonačelnica Stresa.  

Vatrogasci, policija i gorski spasioci jedva su se probili do ostataka kabine zbog teško dostupnog šumovitog područja. Srušila se dvadeset metara, udarila u brdo noseći u smrt 14 osoba, jedno dijete je teško ozlijeđeno, drugo, dvogodišnji dječak, preminulo je u bolnici u Torinu. Neke su žrtve pronađene zarobljene u samoj kabini, druge su snagom udarca izbačene u šumu. Petero je Izraelaca, jedan par i dijete s prebivalištem u Italiji, drugi par iz Izraela.

Potpukovnik Giorggio Santacroce, zapovjednik Stožera karabinjera Verbanije, rekao je da se uzrok nesreće istražuje. 

- Ne znamo uzrok ni točku gdje je kabina otpala. To tek treba utvrditi, rekao je potpukovnik Santacroce.

Kapacitet kabine je 35 putnika pa je preopterećenost kao uzrok pada odmah odbačena. Državno odvjetništvo Milana otvorilo je istragu o "nehotičnim ubojstvima i ranjavanjima iz nehaja". Žičara je bila zatvorena između 2014. i 2016. zbog radova na održavanju.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!