Izbori u Italiji - skretanje udesno?

24.09.2022.

20:25

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/P.F./HRT

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

Foto: Ciro De Luca / Reuters

U Italiji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, za koje se predviđa da bi mogli donijeti velik zaokret te zemlje udesno. Ankete uoči izbora daju uvjerljivu prednost ujedinjenom desnom bloku pred razjedinjenom ljevicom, a talijansku bi Vladu, prvi put u povijesti, mogla voditi žena, Giorgia Meloni. Rezultati izbora u Italiji mogli bi znatno utjecati i na odnose unutar Europske unije, ali i prema Rusiji zbog bliskih veza čelnika stranaka desnog bloka s Vladimirom Putinom.

Ove izbore talijanski građani dočekuju s teretom visokih troškova energije i rasta cijena osnovnih namirnica, posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Analitičari ih najavljuju kao još jedne protestne izbore, birači ovaj put više vjeruju predvodnici desnice nego ljevičarskim populistima.

- Na vlasti si prisiljen na kompromise. Nadam se da će moći učiniti barem 20% onoga u što vjeruju, smatra Stefania Labruna iz Rima.

- Ona želi zastarjelo društvo. Uz nju ćemo otići unatrag, a trebali bismo ići naprijed, smatra za Giorgiu Meloni stanovnica Napulja Paola di Placido.

- U svim svojim govorima i političkoj praksi pokazivala je dosljednost. Imat ćemo prvu premijerku, uvjeren je Francesco Calabri iz Rima.

Unatoč političkim počecima u neofašističkoj omladinskoj organizaciji, Giorgia Meloni s programom svoje stranke, Braća Italije, u kojem govori o Bogu, domovini i kršćanskom identitetu, uspijeva, čini se, doprijeti do birača. Europska javnost pita se mogu li desni osjećaji prevladati i u drugim dijelovima EU-a, pogotovo nakon pobjede desnice u Švedskoj.

- Jedini koji se boje naše pobjede oni su s ljevice jer shvaćaju da je njihovoj moći kraj. Dobri ljudi Italije ne strahuju. Italija onih koji žele marljivo raditi i koji su produktivni, ne boji se. Italija mladih koji ne žele bježati iz domovine ne boji se.  Ne boje se oni koji žele biti ponosni na svoju naciju, narod i zastavu. Takva je Italija spremna, mi smo spremni, naglasila je Giorgia Meloni, predsjednica stranke Braća Italije.

Meloni je ublažila neke stavove, primjerice, više ne želi napustiti Europsku uniju i europodručje. Osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. S druge strane, pozdravlja Brexit, predsjednica je Europskih konzervativaca i reformista te podržava Poljsku i Mađarsku u sporu oko vladavine prava.

Jednog od partnera za osvajanje većine u Parlamentu, pronašla je u antimigrantskoj stranci Liga Mattea Salvinija.

- Oni koji na izborima stave X na simbol Lige, vjeruju 49-godišnjaku kojem na talijanskom sudu prijeti do 15 godina zatvora jer je, kao što je i obećao, blokirao tajne dolaske stranih brodova koji su ilegalno dolazili u Italiju. Učinio sam to i veselim se što ću to opet činiti, rekao je Matteo Salvini, predsjednik stranke Liga.

Treći u desnom triju je Silvio Berlusconi, bivši premijer u tri mandata koji za svoj 86. rođendan želi mjesto u Senatu. Meloni je u njegovoj vladi iz 2008. u dobi od 31 godine bila najmlađa ministrica. Evo kako vidi rusku invaziju na Ukrajinu.

- Prorusko stanovništvo u Donbasu reklo je Vladimiru Putinu da je Volodimir Zelenski pojačao napade na njihove snage. Molim te, obrani nas jer ako to ne učiniš, tko zna kako ćemo završiti, rekao je Silvio Berlusconi, predsjednik stranke Naprijed, Italijo.

Ankete su zaustavljene dva tjedna uoči sutrašnjih izbora. Dotad su sve pokazivale da će stranka Giorigie Meloni biti najveći dobitnik, odmah ispred Demokratske stranke lijevog centra koju vodi bivši premijer Enrico Letta.

- Mi smo tu da se suočimo s problemima i riješimo ih, a to želimo jedinstvenom politikom. Prije svega europskom. Živjela Europa! Želim to reći i ponoviti: živjela Europa! Dosta te antieuropske retorike! Živjela Europa!, istaknuo je Enrico Letta, predsjednik Demokratske partije.

Letta nije uspio sklopiti savez lijevog centra nakon što je populistički Pokret pet zvijezda Giuseppea Contea pomogao srušiti vladu jedinstva Marija Draghija ovog ljeta. Otpisan nakon što je potopio Dragijevu vladu, Conte je popravio rejting isticanjem da je najvažnija točka njegova programa potreba za boljom socijalnom skrbi za siromašne. Analitičari smatraju da bi rast potpore Pokretu 5 zvijezda, posebno na siromašnom jugu, mogao smanjiti prednost desnice.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!