Janša i Morawiecki predlažu da Ukrajina do 2030. uđe u EU

23.02.2022.

22:14

Autor: Hina/E.P.C.

Tadeus Morawiecki i Janša za ulazak Ukrajine u EU do 2030.

Tadeus Morawiecki i Janša za ulazak Ukrajine u EU do 2030.

Foto: Andreas Gebert / REUTERS

Slovenski i poljski premijeri Janez Janša i Mateusz Morawiecki poslali su u srijedu pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u kojem traže da se Ukrajini brzo dodijeli kandidatski status i ponudi ambiciozan plan članstva u EU do 2030. godine pod uvjetom da ispuni potrebne uvjete.


- Moramo napraviti ambiciozan i opipljiv plan za brzu integraciju Ukrajine u EU do 2030. godine. Plan mora biti precizan, s jasno definiranim koracima, vremenskim rokovima i jamstvima za članstvo do 2030. pod uvjetom da su ispunjeni potrebni uvjeti, kaže se u zajedničkom pismu dvojice premijera.


Prva faza toga plana bila bi odluka da se Ukrajini odmah prizna europska perspektiva i dodijeli joj se kandidatski status nakon što podnese zahtjev za članstvo.


U pismu Morawiecki i Janša dodaju kako bi sličan plan trebalo napraviti i za Gruziju i Moldaviju te sve partnere sa zapadnog Balkana, koji već imaju europsku perspektivu.


Dvojica premijera ističu da je Rusija prekršila sve obveze na koje se obvezala Memorandumom iz Budimpešte 1994., a kojim je Ukrajina pristala na na nuklearno razoružanje u zamjenu za sigurnost u njezinim međunarodno priznatim granicama - anektirala je Krim 2014. i sada priznala neovisnost odmetnutih teritorija na istoku Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!