15:35 / 05.07.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Janša: Prijeti nam četvrti val

Slovenski premijer Janez Janša

Slovenski premijer Janez Janša

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Slovenija zasad ima samo 40-ak potvrđenih slučajeva zaraznije delta varijante koronavirusa, kazao je u parlamentu premijer Janez Janša, ali i dodao da je četvrti val neminovan ako se do kraja ljeta ne cijepi barem 70 posto stanovništva, pa u Europi postoje i razmišljanja o uvođenju obveznog cijepljenja.- Ako ne dođemo do 70 posto, imat ćemo četvrti val i na jesen će biti sve zatvoreno, kazao je premijer Janez Janša u parlamentu, odgovarajući na pitanja zastupnika o epidemiološkom stanju u zemlji. 


Odbacio je navode opozicije da je njegova vlada slabo upravljala zdravstvenom krizom i da je odaziv na cijepljenje slabiji jer nije kod ljudi stvorila dovoljno povjerenja. Janša je rekao da je s trećinom potpuno cijepljene populacije i 40 posto cijepljenih odraslih stanovnika Slovenia u europskoj sredini, no da i u Europi i Sloveniji procijepljenost treba znatno povećati, kako bi ovo ljeto i jesen protekli što normalnije.


- Ako u Europi na jesen budemo imali težak val zbog delta varijante, za to ćemo biti sami krivi. Trebat ćemo se tada pitati kako to da nam je uspjelo tako brzo razviti i proizvesti učinkovito cjepivo, a ne možemo uvjeriti ljude da se cijepe, rekao je  Janša.


Dodao je kako bi se cijela Europa, koja također ima problem s ubrzavanjem kampanje cijepljenja, morala pitati kako je došlo do takvog "raskoraka između napretka europske znanosti i ne baš visoke razine duhovnosti, svijesti i solidarnosti, kazao je Janša.

Neke članice EU-a pripremaju obvezno cijepljenje 


Janša je ustvrdio je da neke vlade članica EU-a već pripremaju zakonska rješenja o obveznom cijepljenju nekih kategorija stanovništva protiv bolesti COVID-19, a neke, rekao je, razmišljaju i o obveznom cijepljenju svih odraslih, neke o obveznom cijepljenju za pojedina zanimanja, a predložit će i ukidanje prava na besplatno testiranje na koronavirus onima koji se ne žele cijepiti.


- To za sada nije prijedlog vlade, ali o takvim će rješenjima morati raspravljati i Slovenija i donijeti konačnu odluku, kazao je slovenski premijer.


Složio se s mišljenjem kako bi bilo dobro da sve zastupničke skupine u parlamentu i vlada objave javni poziv građanima da se cijepe, no dodao je kako bi djelotvornije bilo kad bi i središnji mediji svojom aktivnošću, kakvu imaju u drugim zemljama, pomagali vladinu kampanju.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!